Rogaliki drożdżowe z KITKAT® Spread

  • Czas przygotowania
    150 min
  • Poziom trudności
    Easy
  • Liczba porcji
    18
Przygotuj słodkie rogaliki drożdżowe z KITKAT® Spread.
Składniki
Ciasto
  • 1100 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g drożdży
  • 40 g cukru
  • 750 ml mleka 3,2%
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 160 g żółtek
  • 300 g masła
Dekor
  • 850 g KITKAT Spread
  • 150 g posypki KITKAT Mix In
Sposób przygotowania
  • 1
    Do miski wlej ciepłe mleko (max. 36°C), dodaj drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na ok. 15 minut, aż na wierzchu rozczynu pojawi się pianka.
  • 2
    Do misy robota planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta wsyp pozostałą mąkę, dodaj sól, żółtka i wcześniej przygotowany rozczyn, wyrabiaj przez ok. 10 minut.
  • 3
    Do wyrobionego ciasta stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masło i wyrabiaj przez ok. 5 minut, do połączenia składników.
  • 4
    Ciasto odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Umieść ciasto w dużym pojemniku, ponieważ ciasto 2-3 krotnie zwiększy swoją objętość.
  • 5
    Po schłodzeniu wyjmij ciasto, ułoż na obficie obsypanym mąką blacie i jeszcze zimne rozwałkuj do grubości ok. 3-4 mm.
  • 6
    Pokrój ciasto na 15 długich trójkątów, a następnie zawijaj od dłuższego boku ku cienkiej końcówce.
  • 7
    Rogale piecz około 15-18 minut w temperaturze 180°C bez funkcji termoobiegu.
  • 8
    Do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania nałóż KITKAT® Spread. Każdego rogala nadziej porcją KITKAT® Spread o wadze 50 g. Następnie delikatnie oblej rogale KITKAT® Spread i obsyp posypką.
  • Do przygotowania ciasta używaj masła w temperaturze pokojowej
  • Pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, przed uformowaniem rogali odstaw je do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc)