Tuńczyk w pikantnym sosie pomidorowym z PULPĄ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI®
Soczysty, lekko obsmażony tuńczyk w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego z PULPĄ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI®, z nutą jalapeño i chili, podany z chrupiącym koprem włoskim doprawionym świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Idealne danie na szybki, ale efektowny posiłek – gotowe w zaledwie 30 minut!
Składniki
- 700 g tuńczyk świeży
- 10 ml olej sezamowy
- 600 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI
- 15 g jalapeño świeża
- 20 g kolendra świeża
- 5 g chili świeża
- 200 g koper włoski
- 150 ml oliwa z oliwek
- ½ limonka - sok
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
-
1Tuńczyka oczyść i umyj. Natrzyj olejem sezamowym, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż tuńczyka z każdej strony po 10 sekund. Następnie odstaw do lodówki na 10 min. Tuńczyka pokrój w plastry przed podaniem.
-
2PULPĘ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI® dopraw pokrojonymi papryczkami jalapeño i chili oraz połową przygotowanej oliwy z oliwek.
-
3Koper włoski oczyść i pokrój cienko na mandolinie. Przełóż do wody z lodem na 15 min, aby nabrał chrupkości. Następnie odsącz i dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek, świeżą kolendrą i sokiem z limonki.
Zamień tuńczyka na makrelę lub łososia.
Przygotuj i podaj tuńczyka na ciepło, jako danie główne.