Krewetki z gładkim sosem pomidorowym BUITONI®

  • Marka
  • Czas przygotowania
    30 min
  • Poziom trudności
    Easy
  • Liczba porcji
    10
Wyraziste połączenie krewetek Black Tiger z intensywnym, gładkim sosem pomidorowym BUITONI® to propozycja, która doskonale sprawdzi się w nowoczesnym menu restauracyjnym. Aromatyczne dodatki – trawa cytrynowa, chili, kolendra i limonka – nadają daniu świeżości i głębi smaku, a uniwersalność sosu pozwala na szerokie zastosowanie także w daniach mięsnych. Przepis stworzony z myślą o prostocie wykonania i wysokiej jakości serwisu.
Składniki
  • 20 szt. krewetka cała black tiger
  • 50 ml oliwa z oliwek
  • 100 ml olej
  • 200 g szalotka drobna kostka
  • 20 g czosnek świeży
  • 750 g BUITONI® SOS POMIDOROWY GŁADKI
  • 60 ml sos sojowy jasny
  • 40 ml ocet ryżowy
  • 50 g kolendra świeża
  • 40 g cebula dymka
  • 1 szt. trawa cytrynowa
  • 1 szt. chili świeża
  • 1 szt. limonka (sok + skórka)
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
  • 1
    Krewetki umyj i oczyść, ale nie obieraj z pancerzy. Przełóż do naczynia i okraś oliwą z oliwek, skórką i sokiem z limonki oraz częścią przygotowanej chili i kolendry. Odstaw do chłodni na 15-20 min.
  • 2
    Na rozgrzana patelnię wlej olej, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek oraz pozostałą część chili i smaż przez 5 min. Dodaj BUITONI® SOS POMIDOROWY GŁADKI, trawę cytrynową, sos sojowy i ocet ryżowy. Połącz składniki ze sobą i gotuj wolno 5-8 min, aby sos zgęstniał.
  • 3
    Przygotowane krewetki smaż lub grilluj krótko z obu stron na 50% gotowości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie, przełóż je na patelnie do gotującego się sosu pomidorowego i gotuj wolno 5-8 min, aby sos zrobił się kleisty, a krewetki odpowiednio przygotowane. Podawaj ze świeżo siekaną kolendrą, dymką i chili.

Zamień krewetki na rybę lub inne owoce morza. 

Sos świetnie nadaje się do mięs na zimno i ciepło.