Krewetki z gładkim sosem pomidorowym BUITONI®
Wyraziste połączenie krewetek Black Tiger z intensywnym, gładkim sosem pomidorowym BUITONI® to propozycja, która doskonale sprawdzi się w nowoczesnym menu restauracyjnym. Aromatyczne dodatki – trawa cytrynowa, chili, kolendra i limonka – nadają daniu świeżości i głębi smaku, a uniwersalność sosu pozwala na szerokie zastosowanie także w daniach mięsnych. Przepis stworzony z myślą o prostocie wykonania i wysokiej jakości serwisu.
Składniki
- 20 szt. krewetka cała black tiger
- 50 ml oliwa z oliwek
- 100 ml olej
- 200 g szalotka drobna kostka
- 20 g czosnek świeży
- 750 g BUITONI® SOS POMIDOROWY GŁADKI
- 60 ml sos sojowy jasny
- 40 ml ocet ryżowy
- 50 g kolendra świeża
- 40 g cebula dymka
- 1 szt. trawa cytrynowa
- 1 szt. chili świeża
- 1 szt. limonka (sok + skórka)
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
-
1Krewetki umyj i oczyść, ale nie obieraj z pancerzy. Przełóż do naczynia i okraś oliwą z oliwek, skórką i sokiem z limonki oraz częścią przygotowanej chili i kolendry. Odstaw do chłodni na 15-20 min.
-
2Na rozgrzana patelnię wlej olej, dodaj posiekaną szalotkę, czosnek oraz pozostałą część chili i smaż przez 5 min. Dodaj BUITONI® SOS POMIDOROWY GŁADKI, trawę cytrynową, sos sojowy i ocet ryżowy. Połącz składniki ze sobą i gotuj wolno 5-8 min, aby sos zgęstniał.
-
3Przygotowane krewetki smaż lub grilluj krótko z obu stron na 50% gotowości. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie, przełóż je na patelnie do gotującego się sosu pomidorowego i gotuj wolno 5-8 min, aby sos zrobił się kleisty, a krewetki odpowiednio przygotowane. Podawaj ze świeżo siekaną kolendrą, dymką i chili.
Zamień krewetki na rybę lub inne owoce morza.
Sos świetnie nadaje się do mięs na zimno i ciepło.