Syrop piernikowy do kawy

  • Poziom trudności
    Easy
Syrop o smaku piernika to doskonały sposób na wprowadzenie sezonowych akcentów do oferty napojów i deserów. Idealny dla kawiarni, restauracji oraz firm cateringowych - wzbogaca smak kaw, herbat, koktajli i słodkich wypieków, nadając im wyjątkowy, świąteczny charakter.
Składniki
  • Woda - 350 ml
  • Cukier - 350 g
  • Imbir - 1 łyżeczka
  • Cynamon – 1 łyżeczka
  • Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie – 1–2 ziarenka
  • Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
  • Anyż – 1 gwiazdka
  • Goździki – 10 sztuk
  • Kardamon – 1–2 sztuki
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • 1
    Wymieszaj cukier z wodą i zagotuj.
  • 2
    Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
  • 3
    Na koniec dodaj sok z cytryny.
  • 4
    Odstaw najlepiej na 24 godziny, aby smaki się przegryzły. Przecedź i przelej do butelki.

Kawy i latte – dodaj 20–30 ml syropu do espresso i mleka.