Syrop piernikowy do kawy
Syrop o smaku piernika to doskonały sposób na wprowadzenie sezonowych akcentów do oferty napojów i deserów. Idealny dla kawiarni, restauracji oraz firm cateringowych - wzbogaca smak kaw, herbat, koktajli i słodkich wypieków, nadając im wyjątkowy, świąteczny charakter.
Składniki
- Woda - 350 ml
- Cukier - 350 g
- Imbir - 1 łyżeczka
- Cynamon – 1 łyżeczka
- Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka
- Ziele angielskie – 1–2 ziarenka
- Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
- Anyż – 1 gwiazdka
- Goździki – 10 sztuk
- Kardamon – 1–2 sztuki
- Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
-
1Wymieszaj cukier z wodą i zagotuj.
-
2Dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę.
-
3Na koniec dodaj sok z cytryny.
-
4Odstaw najlepiej na 24 godziny, aby smaki się przegryzły. Przecedź i przelej do butelki.
Kawy i latte – dodaj 20–30 ml syropu do espresso i mleka.