Aromatyczny kus kus z owocami i Pulpą pomidorową z papryką BUITONI®

  • Czas przygotowania
    30 min
  • Poziom trudności
    Easy
  • Liczba porcji
    10
Ten przepis to propozycja dla kuchni, która łączy prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem i sezonową świeżością. Kasza kus kus, wzbogacona aromatycznym wywarem z szafranem, bulionem WINIARY® i Pulpą pomidorową z papryką BUITONI®, tworzy bazę dla dania, które doskonale sprawdzi się jako samodzielna pozycja lub element kompozycji dań głównych. Dodatek czerwonych porzeczek, suszonych moreli i świeżych ziół nadaje kompozycji lekkości i kulinarnej finezji. Przepis idealny do wdrożenia w restauracjach, cateringu oraz konceptach roślinnych.
Składniki
  • 600 g kasza kus kus
  • 1000 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ
  • 40 g WINIARY® BULION DROBIOWY
  • 200 ml woda
  • 200 g porzeczka czerwona świeża
  • 100 g morela suszona
  • 1 g szafran nitka
  • 50 g pietruszka natka świeża
  • 1 szt. limonka skórka
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
  • 1
    W garnku zagotuj wodę z szafranem. Następnie dodaj suszone morele, BULION DROBIOWY WINIARY® i PULPĘ POMIDOROWĄ Z PAPRYKĄ BUITONI® i ponownie zagotuj.
  • 2
    Do osobnego naczynia wsyp kus kus i zalej go przygotowanym wywarem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-30 min. Następnie, dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i otartą skórka z limonki. Na koniec dodaj czerwone porzeczki.

Zastąp szafran wodą z róży.  
Kus Kus wykorzystaj jako dodatek do dań głównych lub sałatek.  
Użyj WINIARY® BULION WARZYWNY do dania.