Aromatyczny kus kus z owocami i Pulpą pomidorową z papryką BUITONI®
Ten przepis to propozycja dla kuchni, która łączy prostotę przygotowania z wyrazistym smakiem i sezonową świeżością. Kasza kus kus, wzbogacona aromatycznym wywarem z szafranem, bulionem WINIARY® i Pulpą pomidorową z papryką BUITONI®, tworzy bazę dla dania, które doskonale sprawdzi się jako samodzielna pozycja lub element kompozycji dań głównych. Dodatek czerwonych porzeczek, suszonych moreli i świeżych ziół nadaje kompozycji lekkości i kulinarnej finezji. Przepis idealny do wdrożenia w restauracjach, cateringu oraz konceptach roślinnych.
Składniki
- 600 g kasza kus kus
- 1000 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PAPRYKĄ
- 40 g WINIARY® BULION DROBIOWY
- 200 ml woda
- 200 g porzeczka czerwona świeża
- 100 g morela suszona
- 1 g szafran nitka
- 50 g pietruszka natka świeża
- 1 szt. limonka skórka
- sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
-
1W garnku zagotuj wodę z szafranem. Następnie dodaj suszone morele, BULION DROBIOWY WINIARY® i PULPĘ POMIDOROWĄ Z PAPRYKĄ BUITONI® i ponownie zagotuj.
-
2Do osobnego naczynia wsyp kus kus i zalej go przygotowanym wywarem. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 20-30 min. Następnie, dopraw solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki i otartą skórka z limonki. Na koniec dodaj czerwone porzeczki.
Zastąp szafran wodą z róży.
Kus Kus wykorzystaj jako dodatek do dań głównych lub sałatek.
Użyj WINIARY® BULION WARZYWNY do dania.