Czekoladowa piramida z nadzieniem z Crème Brûlée i karmelem
Przepis na czekoladową piramidę z nadzieniem z NESTLÉ Docello Crème Brûlée i karmelem. Połączenie intensywnego smaku czekolady z delikatnością kremowego nadzienia.
Składniki
- NESTLÉ Docello Crème Brûlée 1 kg
- Mleko 750 ml
- Śmietanka 30% 750 ml
- NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym 1 kg
- Mleko / śmietanka 30% (do przygotowania NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym) 1,2 l
- Kakao (do oprószenia)
- Sos karmelowy (do smaku i dekoracji)
Sposób przygotowania
-
1Przygotowujemy 1l NESTLÉ Docello Crème Brûlée zgodnie z przepisem na opakowaniu: 750 ml mleka i 750 ml śmietanki wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż do momentu, kiedy będzie prawie się gotować.
-
2Zdejmujemy z płyty/ognia i wsypujemy odmierzoną ilość NESTLÉ Docello Crème Brûlée oraz dla smaku dodajemy sos karmelowy do deserów. Delikatnie mieszamy trzepaczką rózgową przez około 3 minuty.
-
3Tak przygotowany NESTLÉ Docello Crème Brûlée wlewamy do formy silikonowej do wysokości około 3 cm i pozostawiamy do stężenia.
-
4NESTLÉ Docello Mus o smaku czekoladowym przygotowujemy według przepisu na opakowaniu: do wysokiego naczynia wlewamy odpowiednią ilość zimnego częściowo odtłuszczonego mleka i zimnej śmietanki (lub tylko zimnego częściowo odtłuszczonego mleka). Dodajemy deser w proszku i dobrze mieszamy. Miksujemy mikserem na niskich obrotach przez około ½ minuty, a następnie przez około 5 minut na najwyższych obrotach. Czas mieszania zależy od mocy miksera.
-
5¾ musu o smaku czekoladowym przekładamy do formy silikonowej w kształcie piramidy. Następnie dodajemy gotową, stężałą warstwę NESTLÉ Docello Crème Brûlée. Pozostałą częścią musu czekoladowego przykrywamy pozostałą część deseru.
-
6Tak przygotowane czekoladowe piramidy z nadzieniem z Crème Brûlée i karmelem wstawiamy do lodówki na kilka godzin (do momentu stężenia). Przed podaniem deser oprószamy kakao i dekorujemy sosem karmelowym.