Czekoladowy krem z ciecierzycy
Przepis został przygotowany w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni i programu Nestlé for Healthier Kids.
Składniki
- Ciecierzyca konserwowa (1 puszka) 240g
- Czekolada gorzka 64% 100g
- Kakao bez cukru 30g
- Rodzynki 100g
- Olej rzepakowy 40g
- Masło orzechowe 100g
- Skórka otarta z 1/3 pomarańczy
Sposób przygotowania
-
1Rodzynki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem 0,5cm ponad poziom rodzynek a następnie zostawić aż zmiękną.
-
2Rodzynki odcedzić nie wylewając wody w której się moczyły.
-
3Pokruszyć drobno czekoladę do szklanej miski.
-
4Do większej miski nalać trochę wrzątku tak aby można było do niej wstawić drugą miskę z pokruszoną czekoladą i ją rozpuścić.
-
5Ciecierzycę odcedzić na sitku oraz dokładnie opłukać i pozostawić aż nadmiar wody odcieknie.
-
6W wysokim oraz wąskim naczyniu zblendować dokładnie razem ciecierzycę, rozpuszczoną czekoladę, kakao, olej, masło orzechowe, namoczone rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
-
7Jeżeli krem jest za gęsty możemy dolewać po trochu wody z moczenia rodzynek.
-
8Tak przygotowany krem możemy podawać z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem oraz dowolnymi owocami.