Czekoladowy krem z ciecierzycy

Przepis został przygotowany w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni i programu Nestlé for Healthier Kids.
Składniki
  • Ciecierzyca konserwowa (1 puszka) 240g
  • Czekolada gorzka 64% 100g
  • Kakao bez cukru 30g
  • Rodzynki 100g
  • Olej rzepakowy 40g
  • Masło orzechowe 100g
  • Skórka otarta z 1/3 pomarańczy
Sposób przygotowania
  • 1
    Rodzynki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem 0,5cm ponad poziom rodzynek a następnie zostawić aż zmiękną.
  • 2
    Rodzynki odcedzić nie wylewając wody w której się moczyły.
  • 3
    Pokruszyć drobno czekoladę do szklanej miski.
  • 4
    Do większej miski nalać trochę wrzątku tak aby można było do niej wstawić drugą miskę z pokruszoną czekoladą i ją rozpuścić.
  • 5
    Ciecierzycę odcedzić na sitku oraz dokładnie opłukać i pozostawić aż nadmiar wody odcieknie.
  • 6
    W wysokim oraz wąskim naczyniu zblendować dokładnie razem ciecierzycę, rozpuszczoną czekoladę, kakao, olej, masło orzechowe, namoczone rodzynki oraz skórkę z pomarańczy.
  • 7
    Jeżeli krem jest za gęsty możemy dolewać po trochu wody z moczenia rodzynek.
  • 8
    Tak przygotowany krem możemy podawać z chrupkim pełnoziarnistym pieczywem oraz dowolnymi owocami.