Filet z łososia w sosie limonkowym

  • Czas przygotowania
    20 min
  • Liczba porcji
    10
Przygotuj filet z łososia w sosie limonkowym
Składniki
Łosoś
  • 1800g filet z łososia
  • 50ml THOMY COMBIFLEX TŁUSZCZ
  • sól/pieprz
  • 2szt limonka
Sos
  • 500ml THOMY SOS ŚMIETANOWY
  • 30ml THOMY COMBIFLEX TŁUSZCZ
  • 30g cebula lub szalotka
  • 50ml śmietanka 30%
  • 20g BULION WARZYWNY WINIARY
  • ½ limonka sok (skórka +sok)
  • 20g CHEF REDUKCJA BIAŁEGO WINA W PAŚCIE
  • 5g cukier
  • sól, pieprz
  • 200ml woda
Sposób przygotowania
  • 1
    Filet z łososia umyj, oczyść, pozbaw ości i podziel na porcje. Dopraw solą, pieprzem, skórką i sokiem z limonki, posmaruj tłuszczem THOMY COMBIFLEX. Smaż na złoty kolor, uważając aby nie przesuszyć ryby.
  • 2
    Sos: Drobno posiekaną cebulę lub szalotkę podsmaż delikatnie na tłuszczu THOMY COMBIFLEX. Następnie, dodaj THOMY SOS ŚMIETANOWY oraz wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj BULION WARZYWNY WINIARY, CHEF REDUKCJA BIAŁEGO WINA W PAŚCIE, skórkę oraz sok z limonki. Na koniec dodaj śmietankę 30%, całość zagotuj.
  • 3
    Sposób podania: Usmażoną rybę podaj z przygotowanym gorącym sosem, uzupełnij ulubionymi warzywami.

THOMY SOS ŚMIETANOWY komponuje się również doskonale z musztardą, chrzanem, grzybami oraz świeżymi ziołami.

Rybę po doprawieniu można odstawić na 1h w chłodne miejsce aby nabrała głębszego cytrusowego aromatu.