Filet z łososia w sosie limonkowym
Przygotuj filet z łososia w sosie limonkowym
Składniki
Łosoś
- 1800g filet z łososia
- 50ml THOMY COMBIFLEX TŁUSZCZ
- sól/pieprz
- 2szt limonka
Sos
- 500ml THOMY SOS ŚMIETANOWY
- 30ml THOMY COMBIFLEX TŁUSZCZ
- 30g cebula lub szalotka
- 50ml śmietanka 30%
- 20g BULION WARZYWNY WINIARY
- ½ limonka sok (skórka +sok)
- 20g CHEF REDUKCJA BIAŁEGO WINA W PAŚCIE
- 5g cukier
- sól, pieprz
- 200ml woda
Sposób przygotowania
-
1Filet z łososia umyj, oczyść, pozbaw ości i podziel na porcje. Dopraw solą, pieprzem, skórką i sokiem z limonki, posmaruj tłuszczem THOMY COMBIFLEX. Smaż na złoty kolor, uważając aby nie przesuszyć ryby.
-
2Sos: Drobno posiekaną cebulę lub szalotkę podsmaż delikatnie na tłuszczu THOMY COMBIFLEX. Następnie, dodaj THOMY SOS ŚMIETANOWY oraz wodę, doprowadź do wrzenia. Dodaj BULION WARZYWNY WINIARY, CHEF REDUKCJA BIAŁEGO WINA W PAŚCIE, skórkę oraz sok z limonki. Na koniec dodaj śmietankę 30%, całość zagotuj.
-
3Sposób podania: Usmażoną rybę podaj z przygotowanym gorącym sosem, uzupełnij ulubionymi warzywami.
THOMY SOS ŚMIETANOWY komponuje się również doskonale z musztardą, chrzanem, grzybami oraz świeżymi ziołami.
Rybę po doprawieniu można odstawić na 1h w chłodne miejsce aby nabrała głębszego cytrusowego aromatu.