Pasta z soczewicy

Przepis został przygotowany w ramach Międzynarodowego Dnia Szefa Kuchni i programu Nestlé for Healthier Kids.
Składniki
  • Soczewica konserwowa (2 puszki) 480g
  • Pomidory w puszce 200g
  • Suszone pomidory 60g
  • Olej z suszonych pomidorów 30g
  • Nasiona słonecznika 60g
  • Sok z ½ limonki
  • Czosnek 1 ząbek
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki 15g
Sposób przygotowania
  • 1
    Soczewicę odcedzić na sitku, przelać zimną wodą i zostawić aż odcieknie nadmiar wody.
  • 2
    Suszone pomidory odcedzić na sitku i drobno pokroić pozostawiając olej.
  • 3
    Do wysokiego oraz wąskiego naczynia przełożyć soczewicę, dodać pomidory w puszce, olej z suszonych pomidorów, nasiona słonecznika, czosnek oraz sok z limonki po czym dokładnie zblendować.
  • 4
    Natkę pietruszki umyć, osuszyć, oberwać listki i drobno pokroić.
  • 5
    Do zblendowanej pasty dodać pokrojone suszone pomidory oraz natkę po czym dokładnie wymieszać łyżką.
  • 6
    Tak przygotowaną pastę możemy podawać ze świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, mixem sałat oraz pestkami słonecznika.