PIECZONY BAKŁAŻAN Z „ROŚLINNYM TUŃCZYKIEM"
Przygotuj bakłażana z roślinnym tuńczykiem (VUNA).
Składniki
- 50 ml THOMY® COMBIFLEX tłuszcz
- 200 g GARDEN GOURMNET® WEGAŃSKI TUŃCZYK VUNA
- 150 g cebula
- 20 g czosnek
- 5 szt. bakłażan
- 15 g sól
- 200 g cukinia
- 200 g papryka kolorowa
- 60 g oliwki zielone
- 60 g oliwki czarne
- 600 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI
- 50 g WINIARY® BULION WARZYWNY
- 2 g zioła prowansalskie
- 2 g chili
- 400 g ser Mozarella lub wegański typu Mozarella
Sposób przygotowania
-
1Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, wydrąż.
-
2Wydrążone połówki bakłażana oprósz delikatnie solą.
-
3Wydrążoną część bakłażana drobno posiekaj.
-
4Na THOMY® COMBIFLEX tłuszcz podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony w płatki.
-
5Do podsmażonej cebuli dodaj posiekanego bakłażana.
-
6Następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz cukinię, wszystko podsmaż ok 3-4 min.
-
7Dodaj BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI i doprowadź do wrzenia często mieszając.
-
8Dodaj przyprawy oraz WINIARY® BULION WARZYWNY.
-
9Dodaj oliwki oraz GARDEN GOURMNET® WEGAŃSKI TUŃCZYK VUNA.
-
10Wszystko wymieszaj doprowadź do wrzenia.
-
11Sposób podania: • Wydrążoną połowę bakłażana delikatnie odsącz ręcznikiem papierowym. • Nałóż przygotowany farsz, posyp po wierzchu serem, zapiecz w piecu konwekcyjno – parowym ustawionym na pieczenie w temperaturze 180oC przez ok. 10-15 min. • Podaj z ulubionym dipem.
- Farsz na bazie GARDEN GOURMNET® Wegański tuńczyk Vuna można wykorzystać również do zapiekania cukinii lub papryki.
- BUITONI® Pulpa pomidorowa z przyprawami podkreśli smak kuchni śródziemnomorskiej.