PIECZONY BAKŁAŻAN Z „ROŚLINNYM TUŃCZYKIEM"

  • Liczba porcji
    10
Przygotuj bakłażana z roślinnym tuńczykiem (VUNA).
Składniki
  • 50 ml THOMY® COMBIFLEX tłuszcz
  • 200 g GARDEN GOURMNET® WEGAŃSKI TUŃCZYK VUNA
  • 150 g cebula
  • 20 g czosnek
  • 5 szt. bakłażan
  • 15 g sól
  • 200 g cukinia
  • 200 g papryka kolorowa
  • 60 g oliwki zielone
  • 60 g oliwki czarne
  • 600 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI
  • 50 g WINIARY® BULION WARZYWNY
  • 2 g zioła prowansalskie
  • 2 g chili
  • 400 g ser Mozarella lub wegański typu Mozarella
Sposób przygotowania
  • 1
    Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, wydrąż.
  • 2
    Wydrążone połówki bakłażana oprósz delikatnie solą.
  • 3
    Wydrążoną część bakłażana drobno posiekaj.
  • 4
    Na THOMY® COMBIFLEX tłuszcz podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj czosnek pokrojony w płatki.
  • 5
    Do podsmażonej cebuli dodaj posiekanego bakłażana.
  • 6
    Następnie dodaj pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz cukinię, wszystko podsmaż ok 3-4 min.
  • 7
    Dodaj BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI i doprowadź do wrzenia często mieszając.
  • 8
    Dodaj przyprawy oraz WINIARY® BULION WARZYWNY.
  • 9
    Dodaj oliwki oraz GARDEN GOURMNET® WEGAŃSKI TUŃCZYK VUNA.
  • 10
    Wszystko wymieszaj doprowadź do wrzenia.
  • 11
    Sposób podania: • Wydrążoną połowę bakłażana delikatnie odsącz ręcznikiem papierowym. • Nałóż przygotowany farsz, posyp po wierzchu serem, zapiecz w piecu konwekcyjno – parowym ustawionym na pieczenie w temperaturze 180oC przez ok. 10-15 min. • Podaj z ulubionym dipem.
  • Farsz na bazie GARDEN GOURMNET® Wegański tuńczyk Vuna można wykorzystać również do zapiekania cukinii lub papryki.
  • BUITONI® Pulpa pomidorowa z przyprawami podkreśli smak kuchni śródziemnomorskiej.