Pumpkin Spice Latte

Wypróbuj przepis na rozgrzewającą kawę Pumpkin Spice na bazie kawy ziarnistej NESCAFÉ lub BUONDI.

Składniki
  • Podwójne espresso – około 50ml
  • Spienione mleko – około 200ml
  • Syrop Pumpkin Spice – około 20g (2 łyżki)
  • Opcjonalnie: bita śmietana, pianki, czekolada
Syrop Pumpkin Spice
  • Woda – około 370 ml
  • Jasny lub ciemnobrązowy cukier 150g
  • Cukier puder – 170g
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • 1 i 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
Sposób przygotowania
  • 1
    Przygotuj w wysokiej szklance bądź szerokiej filiżance podwójne espresso na bazie kawy BUONDI lub NESCAFE
  • 2
    Spień mleko za pomocą dyszy w ekspresie bądź za pomocą spieniacza czy french press oraz dodaj do przygotowanego wcześniej espresso. Postaraj się, aby pianka przykryła wierzch kawy.
  • 3
    Dodaj syrop smakowy Pumpkin Spice.
  • 4
    Udekoruj kawę bitą śmietaną, piankami typu Marchmallow lub okruszkami czekolady według uznania.
  • 5
    Syrop Pumpkin Spice
  • 6
    W garnku zagotuj wodę z cukrami, aż do momentu jego rozpuszczenia.
  • 7
    Zmniejsz temperaturę do minimum i dodaj pozostałe składniki.
  • 8
    Gotuj na wolnym ogniu przez 8 minut od czasu do czasu mieszając. Nie dopuść do wrzenia mieszaniny.
  • 9
    Zdejmij syrop z ognia i przecedź go przez sitko wraz z cienką tkaniną.
  • 10
    Po ostygnięciu syropu możesz wymieszać go z ekstraktem z wanilii.
  • 11
    Możesz trzymać syrop w temperaturze pokojowej przez około miesiąc bądź w lodówce do 3 miesięcy.