Ravioli z wegańskim tuńczykiem, pianą z grzybów, kawiorem, marynowanymi warzywami i oliwą ziołową
Poznaj przepis na ravioli z wegańskim tuńczykiem autorstwa półfinalistek II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup: Emilii Kobielskiej i Oliwii Lenczewskiej.
Składniki
Ravioli
- mąka 00 – 400 g
- 4 jajka
- 3 żółtka
- 30 ml wody
- wegański tuńczyk Garden Gourmet – 200 g
- ricotta – 200 g
- szpinak – 400 g
- suszone pomidory – 80 g
Piana z grzybów
- boczniaki – 400 g
- śmietanka 30% – 200 ml
- cebula – 2 szt.
- pasta z czarnym czosnkiem – do smaku
- białe wino – 100 ml
- żółtko – 1 szt.
Kawior
- sok z buraka – 200 ml
- agar – 8 g
- olej – 300 ml
Marynowane warzywa
- marchew – 200 g
- kalarepa – 200 g
- seler – 200 g
- ocet jabłkowy – 300 ml
- cukier – 200 g
- woda – 100 ml
Oliwa ziołowa
- oliwa z oliwek – 200 ml
- pietruszka – 1 pęczek
- koperek – 1 pęczek
- szczypiorek – 1 pęczek
- sól
Zawijaniec warzywny
- ogórek – 150 g
- groszek cukrowy – 150 g
- kalarepa – 300 g
- biała rzodkiew – 150 g
- falafele z burakiem Garden Gourmet – 200 g
- cebula – 1 szt.
- ocet jabłkowy – 300 ml
- cukier – 200 g
- woda – 100 ml
Sposób przygotowania
-
1Przygotowanie ravioli: Mąkę i semolinę przesiać do misy, dodać jaja i oddzielone żółtka, wymieszać w mikserze planetarnym. Dodać ciepłą wodę i wyrabiać ok. 7min. Odłożyć ciasto na ok. 30 min. Cebulę podsmażyć na patelni. Następnie dodać tuńczyka, szpinak i suszone pomidory. Ciasto rozwałkować wyciąć kwadraty, nałożyć farsz i uformować ravioli. Gotować 5 min.
-
2Przygotowanie piany z grzybów: Boczniaki przesmażyć z cebulą i pastą z czarnym czosnkiem. Dolać wino i zredukować. Następnie dodać śmietankę i żółtko.
-
3Przygotowanie kawioru: Sok zagotować, dodać agar. Przelać do dyspensera i wylewać kropelki do schłodzonego oleju.
-
4Przygotowanie marynowanych warzyw: Warzywa obrać i pokroić w pożądane kształty. W misce wymieszać ocet, cukier oraz wodę. Zamarynować warzywa. Odstawić do lodówki.
-
5Przygotowanie oliwy ziołowej: Zioła zblanszować, następnie blendować, dodając strumieniem olej. Doprawić do smaku. Przecedzić przez sito.
-
6Falafele podsmażyć z cebulą. Przygotować marynatę z wody, cukru i octu. Wrzucić pokrojone warzywa do marynaty i odstawić na 15-30 min., aby się zamarynowały i nabrały smaku. Do foremki silikonowej wyłożyć kalarepę. Z pozostałych składników przygotować farsz. Wyłożyć na kalarepę i zamknąć. Odstawić do lodówki.