Rogaliki drożdżowe z KITKAT® Spread
Przygotuj słodkie rogaliki drożdżowe z KITKAT® Spread.
Składniki
Ciasto
- 1100 g mąki pszennej typ 550
- 100 g drożdży
- 40 g cukru
- 750 ml mleka 3,2%
- 2,5 łyżeczki soli
- 160 g żółtek
- 300 g masła
Dekor
- 850 g KITKAT Spread
- 150 g posypki KITKAT Mix In
Sposób przygotowania
-
1Do miski wlej ciepłe mleko (max. 36°C), dodaj drożdże, cukier i dwie łyżki mąki. Odstaw na ok. 15 minut, aż na wierzchu rozczynu pojawi się pianka.
-
2Do misy robota planetarnego z końcówką do wyrabiania ciasta wsyp pozostałą mąkę, dodaj sól, żółtka i wcześniej przygotowany rozczyn, wyrabiaj przez ok. 10 minut.
-
3Do wyrobionego ciasta stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj masło i wyrabiaj przez ok. 5 minut, do połączenia składników.
-
4Ciasto odstaw do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Umieść ciasto w dużym pojemniku, ponieważ ciasto 2-3 krotnie zwiększy swoją objętość.
-
5Po schłodzeniu wyjmij ciasto, ułoż na obficie obsypanym mąką blacie i jeszcze zimne rozwałkuj do grubości ok. 3-4 mm.
-
6Pokrój ciasto na 15 długich trójkątów, a następnie zawijaj od dłuższego boku ku cienkiej końcówce.
-
7Rogale piecz około 15-18 minut w temperaturze 180°C bez funkcji termoobiegu.
-
8Do rękawa cukierniczego z końcówką do szprycowania nałóż KITKAT® Spread. Każdego rogala nadziej porcją KITKAT® Spread o wadze 50 g. Następnie delikatnie oblej rogale KITKAT® Spread i obsyp posypką.
- Do przygotowania ciasta używaj masła w temperaturze pokojowej
- Pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu ciasta, przed uformowaniem rogali odstaw je do lodówki na minimum 6 godzin (a najlepiej na całą noc)