Tuńczyk w pikantnym sosie pomidorowym z PULPĄ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI®

  • Marka
  • Czas przygotowania
    30 min
  • Poziom trudności
    Easy
  • Liczba porcji
    10
Soczysty, lekko obsmażony tuńczyk w towarzystwie aromatycznego sosu pomidorowego z PULPĄ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI®, z nutą jalapeño i chili, podany z chrupiącym koprem włoskim doprawionym świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Idealne danie na szybki, ale efektowny posiłek – gotowe w zaledwie 30 minut!
Składniki
  • 700 g tuńczyk świeży
  • 10 ml olej sezamowy
  • 600 g BUITONI® PULPA POMIDOROWA Z PRZYPRAWAMI
  • 15 g jalapeño świeża
  • 20 g kolendra świeża
  • 5 g chili świeża
  • 200 g koper włoski
  • 150 ml oliwa z oliwek
  • ½ limonka - sok
  • sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób przygotowania
  • 1
    Tuńczyka oczyść i umyj. Natrzyj olejem sezamowym, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż tuńczyka z każdej strony po 10 sekund. Następnie odstaw do lodówki na 10 min. Tuńczyka pokrój w plastry przed podaniem.
  • 2
    PULPĘ POMIDOROWĄ Z PRZYPRAWAMI BUITONI® dopraw pokrojonymi papryczkami jalapeño i chili oraz połową przygotowanej oliwy z oliwek.
  • 3
    Koper włoski oczyść i pokrój cienko na mandolinie. Przełóż do wody z lodem na 15 min, aby nabrał chrupkości. Następnie odsącz i dopraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek, świeżą kolendrą i sokiem z limonki.

Zamień tuńczyka na makrelę lub łososia. 
Przygotuj i podaj tuńczyka na ciepło, jako danie główne.