Wegański krokiecik w otulinie z panko w jesiennych kolorach

Poznaj przepis na ravioli z wegańskim tuńczykiem autorstwa półfinalistek II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup: Dominiki Angowskiej i Alicji Karczewskiej.
Składniki
Krokieciki
  • Wegańskie klopsiki Garden Gourmet
  • Masło - 30 dag
  • Grzybki shiitake
  • Olej - 50 ml
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek
  • Panko
Puree z dyni
  • 50 dag dyni
  • pestki dyni
  • szczypta cukru i soli
Sos
  • 1 łyżeczka kwiatu z hibiskusa
  • 3 śliwki
  • wywar warzywny
  • miód
  • cukier
  • masło
  • sól
  • pieprz
Kruszonka
  • 2 kromki chleba razowego
  • miód
Elementy dekoracyjne
  • brokuł
  • boczniaki
  • pędy grochu
  • grzybki shimeji
Sposób przygotowania
  • 1
    Wegańskie klopsiki z Nestle Garden Gourmet, podsmażyć, zblendować z łyżką masła. Grzybki shitake pokroić i podsmażyć połączyć z zamiennikiem mięsa, doprawić do smaku, pozostawić do schłodzenia. Uformować krokieciki. Namoczyć w jajku . Panierować w panko. Odstawić.
  • 2
    Sporządzenie puree z dyni: pokrojoną dynię, podsmażamy na maśle z dodatkiem soli, cukru. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i odsączeniu blendujemy na jednolitą masę. Odstawiamy
  • 3
    Przygotowanie sosu : zaparzamy herbatę z hibiskusa, śliwki dzielimy na pół i karmelizujemy na miodzie. Podlewamy wywarem z herbaty, redukujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Przecieramy przez sito. Jednolity sos odstawiamy.
  • 4
    Sporządzenie kruszonki z chleba razowego: chleb razowy podsmażamy na miodzie, odkładamy do wysuszenia, blendujemy na kruszonkę. Przed podaniem podsmażamy na patelni.
  • 5
    Przygotowanie dodatków do dekoracji: blanszujemy brokuła, boczniaka nacinamy i podsmażamy na maśle grzybki shimeji podsmażamy na patelni tuż przed podaniem.
  • 6
    Obróbka cieplna krokiecików, podgrzewanie puree oraz sosu, składanie dania.
  • 7
    Ekspedycja potraw