Wegański krokiecik w otulinie z panko w jesiennych kolorach
Poznaj przepis na ravioli z wegańskim tuńczykiem autorstwa półfinalistek II edycji konkursu GARDEN GOURMET Young Culinary Cup: Dominiki Angowskiej i Alicji Karczewskiej.
Składniki
Krokieciki
- Wegańskie klopsiki Garden Gourmet
- Masło - 30 dag
- Grzybki shiitake
- Olej - 50 ml
- Sól
- Pieprz
- Czosnek
- Panko
Puree z dyni
- 50 dag dyni
- pestki dyni
- szczypta cukru i soli
Sos
- 1 łyżeczka kwiatu z hibiskusa
- 3 śliwki
- wywar warzywny
- miód
- cukier
- masło
- sól
- pieprz
Kruszonka
- 2 kromki chleba razowego
- miód
Elementy dekoracyjne
- brokuł
- boczniaki
- pędy grochu
- grzybki shimeji
Sposób przygotowania
-
1Wegańskie klopsiki z Nestle Garden Gourmet, podsmażyć, zblendować z łyżką masła. Grzybki shitake pokroić i podsmażyć połączyć z zamiennikiem mięsa, doprawić do smaku, pozostawić do schłodzenia. Uformować krokieciki. Namoczyć w jajku . Panierować w panko. Odstawić.
-
2Sporządzenie puree z dyni: pokrojoną dynię, podsmażamy na maśle z dodatkiem soli, cukru. Podlewamy wywarem, gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i odsączeniu blendujemy na jednolitą masę. Odstawiamy
-
3Przygotowanie sosu : zaparzamy herbatę z hibiskusa, śliwki dzielimy na pół i karmelizujemy na miodzie. Podlewamy wywarem z herbaty, redukujemy, doprawiamy do smaku solą i cukrem. Przecieramy przez sito. Jednolity sos odstawiamy.
-
4Sporządzenie kruszonki z chleba razowego: chleb razowy podsmażamy na miodzie, odkładamy do wysuszenia, blendujemy na kruszonkę. Przed podaniem podsmażamy na patelni.
-
5Przygotowanie dodatków do dekoracji: blanszujemy brokuła, boczniaka nacinamy i podsmażamy na maśle grzybki shimeji podsmażamy na patelni tuż przed podaniem.
-
6Obróbka cieplna krokiecików, podgrzewanie puree oraz sosu, składanie dania.
-
7Ekspedycja potraw