Wellington z renifera z sosem pieprzowym z porto
Głównym składnikiem tego dania jest wysokiej jakości comber z renifera naszego partnera Las Kalisz Sp. z o.o.
Autor przepisu: Adam Chrząstowski
Składniki
- 600 g combra renifera HoReCa Las-Kalisz
- 10 g CHEF Redukcja Czerwonego Wina i Wina Porto w Paście.
- 5 g CHEF Przyprawą w Paście z Fermentowanym Pieprzem
- 750 g pieczarek
- 1 szalotka
- 2 jajka
- 10 plastrów gotowanej szynki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 150 ml sosu demi glace z dziczyzny HoReCa Las-Kalisz
- 30 g masła
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania
-
1Comber oczyść z mizdry.
-
2Pieczarki oraz szalotkę posiekaj i smaż do całkowitego odparowania płynu. Dopraw.
-
3Z rozmąconych jajek usmaż cienkie omlety.
-
4W plastry szynki zawiń część farszu z pieczarek.
-
5Ciasto francuskie natnij i rozciągnij na kształt sieci. Ułóż na papierze do pieczenia. Na cieście połóż omlet. Na nim rozłóż plastry szynki, warstwę pieczarek i połowę combra. Na wierzch wyłóż rulony szynki z pieczarkami i przykryj drugą połową combra. Zawiń wszystko w ciasto. Piecz w temperaturze 190°C do uzyskania w środku 46°C.
-
6W międzyczasie zagotuj sos demi glace z dziczyzny z pastą z wina i porto oraz pastą z fermentowanego pieprzu. Przed podaniem wmieszaj w sos świeże masło.