Antrykot pieczony karmelizowany miodem ze szczypiorkiem i ogórecznikiem
Wypróbuj przepis na wyjątkowy antrykot pieczony, karmelizowany miodem, ze szczypiorkiem i ogórecznikiem. Wykorzystaj produkty CHEF, by nadać daniU wyjątkowy smak.
Składniki
- Antrykot wołowy b/k 2000g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 40ml
- CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 50g
- CHEF Demi Glace w płynie 100ml
- Miód 75g
- Ocet jabłkowy 100ml
- CHEF Demi Glace w płynie 500ml
- CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 50g
- Szczypiorek 2 pęczki
- Płatki ogórecznika
- Sól himalajska gruba
Sposób przygotowania
-
1Antrykot solimy i skrapiamy tłuszczem THOMY Combiflex, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 230-240Cº na około 20 minut.
-
2Podpieczone gorące mięso nacieramy mieszanką CHEF SIGNATURE Przyprawy w paście z fermentowanym czarnym pieprzem i CHEF Demi Glace w płynie, a następnie wakujemy i gotujemy w sous vide w temperaturze 83ºC przez 15-20 minut.
-
3Skarmelizowany miód zalewamy octem winnym i po odparowaniu co najmniej 1/3 objętości dolewamy CHEF Demi Glace w płynie oraz CHEF SIGNATURE Przyprawę w paście z fermentowanym czarnym pieprzem i na wolnym ogniu gotujemy, aż do momentu uzyskania konsystencji sosu
-
4Tak przygotowaną marynatą smarujemy gorący antrykot i przed pokrojeniem posypujemy pokrojonym drobno szczypiorkiem i płatkami ogórecznika oraz solą himalajską.