Tatar z jelenia z aioli z czarnym czosnkiem
Głównym składnikiem tego dania jest wysokiej jakości mięso na tatar z jelenia naszego partnera Las Kalisz Sp. z o.o.
Autor przepisu: Adam Chrząstowski
Składniki
- 400 g mięsa na tatar z jelenia HoReCa Las-Kalisz
- ½ łyżki CHEF Przyprawy w Paście z Fermentowanym Pieprzem
- 1 łyżka CHEF Przyprawy w Paście z Czarnym Czosnkiem
- 1 łyżka CHEF Pasty Cytrynowej
- 8 łyżek oliwy z oliwek Pomace
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 3 żółtka sezonowane
- 6 łyżek siekanego drobnego szczypiorku
- 6 marynowanych cebulek perłowych
- 1 jadalny goździk (opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól
Sposób przygotowania
-
1Mięso dopraw solą oraz pastą z fermentowanego pieprzu i wymieszaj z oliwą Pomace.
-
2Świeże żółtko wymieszaj z musztardą sarepską, pastą z czarnego czosnku oraz pastą cytrynową i wkręć w to powoli oliwę extra virgin do uzyskania konsystencji majonezu.
-
3Na dno talerzy zetrzyj sezonowane żółtka.
-
4Porcje tatara ugnieć w ringu i posyp warstwą szczypiorku. Przełóż na talerze i udekoruj sosem, cząstkami cebulek, płatkami goździka oraz musztardą francuską.