Wegetariański CHOW MEIN
Przygotuj Wegetariański Chow Mein. Spróbuj tego aromatycznego połączenia smaków i chrupiących warzyw, które zachwycą Twoich gości.
Składniki
- ząbki czosnku 2-3
- imbiru 70g
- papryczki chilli 1-2
- papryki świeżej zielonej 80g
- papryki świeżej żołtej 80g
- marchewki 80g
- suszonych grzybow mung 25g
- kiełkow fasoli mung 100g
- konserwowych pędow bambusa 100g
- Sosu Sojowego MAGGI 60ml
- Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 100ml
- makaronu ryżowego 150g
- olej sezamowy
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania
-
1Makaron ryżowy zalewamy bardzo gorącą wodą i pozostawiamy na około 5-6 minut.
-
2Suszone grzyby mun zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 20 minut, a następnie odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
-
3Obrany imbir kroimy w bardzo cienkie słupki, a czosnek w cienkie plasterki, natomiast marchewkę w julienne.
-
4Wyfiletowaną paprykę zieloną i żołtą kroimy w paski o długości nie większej niż 5-6 cm, a papryczkę chilli w cienkie krążki
-
5Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy pokrojony imbir oraz czosnek i papryczkę chilli, a po zeszkleniu dodajemy marchew i na koniec paprykę zieloną razem z żołtą.
-
6Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokrojone grzyby mun wraz z kiełkami fasoli mung, pędami bambusa i po wymieszaniu doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI.
-
7Tak przygotowaną sałatkę mieszamy przed podaniem z makaronem ryżowym i Sosem MAGGI Thai Sweet Chili. Całość możemy posypać listkami świeżej kolendry