Wegetariański CHOW MEIN

Przygotuj Wegetariański Chow Mein. Spróbuj tego aromatycznego połączenia smaków i chrupiących warzyw, które zachwycą Twoich gości.

Składniki
  • ząbki czosnku 2-3
  • imbiru 70g
  • papryczki chilli 1-2
  • papryki świeżej zielonej 80g
  • papryki świeżej żołtej 80g
  • marchewki 80g
  • suszonych grzybow mung 25g
  • kiełkow fasoli mung 100g
  • konserwowych pędow bambusa 100g
  • Sosu Sojowego MAGGI 60ml
  • Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 100ml
  • makaronu ryżowego 150g
  • olej sezamowy
  • olej rzepakowy
Sposób przygotowania
  • 1
    Makaron ryżowy zalewamy bardzo gorącą wodą i pozostawiamy na około 5-6 minut.
  • 2
    Suszone grzyby mun zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około 20 minut, a następnie odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
  • 3
    Obrany imbir kroimy w bardzo cienkie słupki, a czosnek w cienkie plasterki, natomiast marchewkę w julienne.
  • 4
    Wyfiletowaną paprykę zieloną i żołtą kroimy w paski o długości nie większej niż 5-6 cm, a papryczkę chilli w cienkie krążki
  • 5
    Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy pokrojony imbir oraz czosnek i papryczkę chilli, a po zeszkleniu dodajemy marchew i na koniec paprykę zieloną razem z żołtą.
  • 6
    Do tak przygotowanych warzyw dodajemy pokrojone grzyby mun wraz z kiełkami fasoli mung, pędami bambusa i po wymieszaniu doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI.
  • 7
    Tak przygotowaną sałatkę mieszamy przed podaniem z makaronem ryżowym i Sosem MAGGI Thai Sweet Chili. Całość możemy posypać listkami świeżej kolendry