Pieczony filet z łososia z sosem z zielonej sałaty

Wykwintna uczta czeka! Spróbuj pieczonego filetu z łososia z sosie z zielonej sałaty, podanego z aromatycznym bulionem drobiowym consomme WINIARY.

Pieczony filet z łososia z sosem z zielonej sałaty to propozycja, która świetnie wpisuje się w menu restauracji, hoteli oraz firm cateringowych, poszukujących dań lekkich, zdrowych i jednocześnie efektownych. To danie wyróżnia się prostotą przygotowania oraz harmonijnym połączeniem delikatnego mięsa z oryginalnym sosem, który nadaje potrawie wyjątkowego charakteru. 

Pieczony filet, dzięki odpowiedniej technice obróbki cieplnej, zachowuje soczystość i naturalny smak mięsa. Kluczem jest delikatne pieczenie w kontrolowanej temperaturze, które pozwala na równomierne ugotowanie, zachowując miękkość i aromatyczność. Sos z sałaty, przygotowany na bazie świeżych liści sałaty oraz dodatków, takich jak oliwa z oliwek, czosnek czy zioła, stanowi lekki, kremowy dodatek, który doskonale komponuje się z pieczonym filetem. Dzięki temu sosowi, potrawa zyskuje świeżość i delikatną nutę zieleni. 

Danie to można serwować z sezonowymi warzywami, purée lub delikatnym ryżem, co pozwala stworzyć pełnowartościowy i atrakcyjny wizualnie posiłek. Jego uniwersalność sprawia, że doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym menu, jak i podczas bardziej formalnych okazji. 

Składniki
  • Filet z łososia b/skóry 2100 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 30 g
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Sałata masłowa 2 spore główki
  • Śmietanka 30% 200 ml
  • Consommé Bulion drobiowy Winairy 15 g
  • Ziemniak gotowane
  • Koperek i gałązki świeżej rukwi
Sposób przygotowania
  • 1
    Śmietankę wlewamy do rondelka i po zagotowaniu dodajemy Consommé Bulion drobiowy Winiary oraz umytą i porwaną w mniejsze kawałki sałatę
  • 2
    Gotujemy do momentu kiedy sałata zwiędnie a następnie przekładamy do miksera lub do Termomixa i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji sosu
  • 3
    Filet z łososia kroimy w małe kawałki tak aby na porcję były trzy kawałki
  • 4
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC przez maksymalnie 5-6 minut
  • 5
    Na płaskim talerzu wylewamy sos na który kładziemy porcje łososia a obok każdej porcji stawiamy uformowane ziemniaki gotowane, posypujemy koperkiem i dodajemy gałązki rukwi wodnej
  • Śmietankę wlewamy do rondelka i po zagotowaniu dodajemy Consommé Bulion drobiowy Winiary oraz umytą i porwaną w mniejsze kawałki sałatę
  • Gotujemy do momentu kiedy sałata zwiędnie a następnie przekładamy do miksera lub do Termomixa i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji sosu
  • Filet z łososia kroimy w małe kawałki tak aby na porcję były trzy kawałki
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC przez maksymalnie 5-6 minut
  • Na płaskim talerzu wylewamy sos na który kładziemy porcje łososia a obok każdej porcji stawiamy uformowane ziemniaki gotowane, posypujemy koperkiem i dodajemy gałązki rukwi wodnej