Crème Brûlée na spodzie kruchym z karmelizowanym rabarbarem
Crème brûlée na kruchym spodzie z karmelizowanym rabarbarem to doskonała propozycja dla milośników deserów.
Składniki
- Spód kruchy lub biszkoptowy okrągły Ø24 cm 2 szt.
- Rabarbar 1000 g
- Cukier 300g
- Woda ok. 150 ml
- Masło 60 g
- Mleko 3,2% 1000 ml
- Śmietanka 30% 1000 ml
- Néstlé Docello Crème Brûlée 260 g
- WINIARY Galaretka Cytrynowa 260 g
Sposób przygotowania
-
1Cukier wsypujemy do rondla i stawiamy na niezbyt rozgrzaną płytę lub „ogień”.
-
2Po wyraźnym skarmelizowaniu się cukru (karmel powinien być lekko brązowy) wlewamy wodę, po czym gotujemy, aż do momentu całkowitego rozpuszczeniu się karmelu. Na koniec dodajemy masło (karmel powinien być konsystencji gęstego sosu).
-
3Obrany z łyk rabarbar kroimy na 2-3 centymetrowe kawałki
-
4Do bardzo gorącego karmelu wsypujemy pokrojony rabarbar i gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty na bardzo „wolnym ogniu” (stale mieszając łyżką drewnianą).
-
5Tak przygotowany rabarbar pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
-
6Przygotowujemy 2 litry gorącej mieszanki mleka ze śmietanką w proporcjach 1:1. Zgodnie z przepisem na opakowaniu do bardzo gorącego mleka i śmietanki dodajemy Néstlé Docello Crème Brûlée (260 g) oraz wsypujemy WINIARY Galaretkę Cytrynową (260g). Mieszamy, aż do momentu rozpuszczenia się galaretki, czyli około 3-4 minut.
-
7Ciepły Crème Brûlée z galaretką cytrynową przelewamy na upieczone spody ułożone w tortownicy i pozostawiamy do całkowitego stężenia w lodówce.
-
8Przed podaniem - tortownicę rozpinamy, a na wierzch układamy przestudzone kawałki skarmelizowanego rabarbaru.