Smażony filet z łososia w sosie ze szczawiem i cukinia saute

Przepis na smażony filet z łososia w aromatycznym sosie ze szczawiem i cukinią sauté, wzbogacony o aromatyczny smak dzięki Fondowi rybnemu w paście CHEF.

Składniki
  • Filet z łososia bez skóry 1700 g
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 80 ml
  • Sól i świeżo zmielony biały pieprz
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Szczaw konserwowy krojony 100 g
  • CHEF Fond rybny w paście
  • Wino białe typu chardonnay 100 ml
  • Szalotki 1 sztuka
  • Masło 40 g
  • Sok z cytryny 50 ml
  • Sól i biały pieprz świeżo zmielony
  • Cukinia 5 sztuk
  • Marchew 2 sztuki
  • Tłuszcz Combiflex Thomy 60 ml
  • Sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Drobno pokrojone szalotki szklimy na połowie masła po czym wlewamy białe wino i gotujemy aby odparować przynajmniej połowę objętości
  • 2
    Do odparowanego wina wlewamy śmietankę i dodajemy CHEF Fond rybny w paście oraz sok z cytryny
  • 3
    Całość zagotowujemy, pamiętając aby co pewien czas dokładnie wymieszać a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz „podnosimy” sos przez dodanie masła
  • 4
    Filet z łososia kroimy na porcje i po posoleniu oraz posypaniu pieprzem smażymy na rozgrzanym Tłuszczu Combiflex Thomy
  • 5
    Obraną cukinię i marchewkę kroimy wzdłuż w bardzo cienkie i długie plastry a następnie tuż przed podaniem przesmażamy na Tłuszczu Combiflex Thomy po czym solimy
  • 6
    Na płaskim talerzu układamy usmażony filet z łososia a wokół wylewamy sos szczawiowy i układamy przesmażoną cukinię oraz marchew