Kaczka confit w sosie z zielonym pieprzem
Przepis na wyjątkową kaczkę confit w sosie z zielonym pieprzem. Delikatny mięsny i intensywny smak.
Składniki
Kaczka confit
- Udka kacze z kością 4 szt
- Małe ząbki czosnku 4 szt.
- Spore gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2-3 szt.
- Czubata łyżeczka majeranku suszonego 150 g
- Saletra 15 g
- Listki laurowe 4 szt.
- Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
- Tłuszcz kaczki lub olej rzepakowy (do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu)
Ziemniaki Darphin
- Ziemniaki 600 g
- Pęczek natki pietruszki
- Ząbki czosnku 2 szt.
- Mała gałka muszkatołowa 1/4
- Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
- Tłuszcz Thomy Combiflex ok. 80 ml
Sos z zielonym pieprzem
- Sos pieczeniowy WINIARY 20g na 200ml wody
- Mała szalotka 1 szt.
- Tłuszcz Thomy Combiflex 10 ml
- Białe wino typu Chardonnay 100 ml
- Pieprz zielony konserwowy 30 g
- Masło 30 g
Sposób przygotowania
-
1Udka kacze posól, posyp zmielonym pieprzem oraz saletrą z każdej strony, po czym obsyp pokruszonymi listkami laurowymi, tymiankiem, majerankiem, pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Tak przygotowane udka kacze pozostaw w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia udka kacze przełóż do płaskiego rondelka, zalej olejem tak, aby mięso było „przykryte”. Duś na bardzo „wolnym ogniu” do miękkości.
-
2Ziemniaki Darphin: Obrane ziemniaki pokrój w bardzo cienkie paseczki i wymieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem i startą gałką muszkatołową, a na koniec posyp solą i pieprzem.
-
3UWAGA! – ziemniaków po pokrojeniu nie wkładaj do wody, aby nie wypłukiwać skrobi ziemniaczanej. · Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem THOMY Combiflex nałóż niezbyt grubą warstwę doprawionych ziemniaków i smaż na złoty kolor z dwóch stron.
-
4UWAGA! – w trakcie smażenia, widelcem lub płaską łyżką cedzakową, ugniataj ziemniaki, aby wygnieciona skrobia skleiła placki ziemniaczane. Podsmażone ziemniaki przełóż na „kratkę” lub bezpośrednio z patelnią na której się smażyły do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C na około 3 do 5 minut.
-
5Sos z zielonym pieprzem: Pieprz zielony odcedź z zalewy i przesyp do wrzątku, a po zagotowaniu odcedź.
-
6UWAGA! – pieprz zielony konserwowy trzeba co najmniej trzy razy sparzyć, aby w sosie nie powodował efektu nadmiernego pieczenia.
-
7Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tłuszczu THOMY Combiflex, a następnie dolej białe wino i gotuj do momentu odparowania połowy objętości. Do odparowanego wina z szalotkami wlej wodę i wsyp Sos Pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową. Gotuj na „wolnym ogniu” około 1 minuty, mieszając co chwilę. Na koniec dodaj zielony pieprz i „wkręć” kawałek miękkiego masła. Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą soli.
-
8Serwis: Tuż przed wydaniem ściągnij z udek nadmiar tłuszczu i smaż na bardzo rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z dwóch stron. UWAGA! – udka mają na sobie wystarczającą ilość tłuszczu, aby na patelnię nie dolewać dodatkowej ilości tłuszczu/oleju. Gotowane ziemniaki DARPHIN pokrój na cztery części. Centralnie, na dużym płaskim talerzu ułóż dwie ćwiartki ziemniaków DARPHIN, a na ziemniaki usmażone udko kacze. Całość polej sosem z zielonym pieprzem.