Kaczka confit w sosie z zielonym pieprzem

Przepis na wyjątkową kaczkę confit w sosie z zielonym pieprzem. Delikatny mięsny i intensywny smak.

Składniki
Kaczka confit
  • Udka kacze z kością 4 szt
  • Małe ząbki czosnku 4 szt.
  • Spore gałązki tymianku świeżego lub 1 łyżeczka suszonego 2-3 szt.
  • Czubata łyżeczka majeranku suszonego 150 g
  • Saletra 15 g
  • Listki laurowe 4 szt.
  • Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
  • Tłuszcz kaczki lub olej rzepakowy (do smażenia w tzw. głębokim tłuszczu)
Ziemniaki Darphin
  • Ziemniaki 600 g
  • Pęczek natki pietruszki
  • Ząbki czosnku 2 szt.
  • Mała gałka muszkatołowa 1/4
  • Sól i czarny świeżo zmielony pieprz
  • Tłuszcz Thomy Combiflex ok. 80 ml
Sos z zielonym pieprzem
  • Sos pieczeniowy WINIARY 20g na 200ml wody
  • Mała szalotka 1 szt.
  • Tłuszcz Thomy Combiflex 10 ml
  • Białe wino typu Chardonnay 100 ml
  • Pieprz zielony konserwowy 30 g
  • Masło 30 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Udka kacze posól, posyp zmielonym pieprzem oraz saletrą z każdej strony, po czym obsyp pokruszonymi listkami laurowymi, tymiankiem, majerankiem, pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku. Tak przygotowane udka kacze pozostaw w lodówce przez 24 godziny. Następnego dnia udka kacze przełóż do płaskiego rondelka, zalej olejem tak, aby mięso było „przykryte”. Duś na bardzo „wolnym ogniu” do miękkości.
  • 2
    Ziemniaki Darphin: Obrane ziemniaki pokrój w bardzo cienkie paseczki i wymieszaj z grubo pokrojoną natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem i startą gałką muszkatołową, a na koniec posyp solą i pieprzem.
  • 3
    UWAGA! – ziemniaków po pokrojeniu nie wkładaj do wody, aby nie wypłukiwać skrobi ziemniaczanej. · Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem THOMY Combiflex nałóż niezbyt grubą warstwę doprawionych ziemniaków i smaż na złoty kolor z dwóch stron.
  • 4
    UWAGA! – w trakcie smażenia, widelcem lub płaską łyżką cedzakową, ugniataj ziemniaki, aby wygnieciona skrobia skleiła placki ziemniaczane. Podsmażone ziemniaki przełóż na „kratkę” lub bezpośrednio z patelnią na której się smażyły do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700C na około 3 do 5 minut.
  • 5
    Sos z zielonym pieprzem: Pieprz zielony odcedź z zalewy i przesyp do wrzątku, a po zagotowaniu odcedź.
  • 6
    UWAGA! – pieprz zielony konserwowy trzeba co najmniej trzy razy sparzyć, aby w sosie nie powodował efektu nadmiernego pieczenia.
  • 7
    Obrane szalotki pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tłuszczu THOMY Combiflex, a następnie dolej białe wino i gotuj do momentu odparowania połowy objętości. Do odparowanego wina z szalotkami wlej wodę i wsyp Sos Pieczeniowy WINIARY i dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową. Gotuj na „wolnym ogniu” około 1 minuty, mieszając co chwilę. Na koniec dodaj zielony pieprz i „wkręć” kawałek miękkiego masła. Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą soli.
  • 8
    Serwis: Tuż przed wydaniem ściągnij z udek nadmiar tłuszczu i smaż na bardzo rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor z dwóch stron. UWAGA! – udka mają na sobie wystarczającą ilość tłuszczu, aby na patelnię nie dolewać dodatkowej ilości tłuszczu/oleju. Gotowane ziemniaki DARPHIN pokrój na cztery części. Centralnie, na dużym płaskim talerzu ułóż dwie ćwiartki ziemniaków DARPHIN, a na ziemniaki usmażone udko kacze. Całość polej sosem z zielonym pieprzem.