Burger z majonezem z fermentowanym czarnym czosnkiem i grillowanym pomidorem

  • Liczba porcji
    4
Garden Gourmet Sensational Burger z majonezem z fermentowanym czarnym czosnkiem i grillowanym pomidorem. Roślinna alternatywa mięsa.
Składniki
  • Garden Gourmet Sensational Burger 4 szt.
  • Pomidor malinowy 2 szt.
  • Świeży tymianek 2 - 3 gałązki
  • Świeży rozmaryn 2 - 3 gałązki
  • Oliwa
  • Rukola
  • Bułki do burgerów 4 szt.
Pikle z czerwonej cebuli:
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Ocet jabłkowy ½ szklanki
  • Woda ½ szklanki
  • Sól
  • Cukier
Wegański majonez:
  • Aquafaba (woda z ciecierzycy w puszce) ½ szklanki / 125 ml
  • Ocet jabłkowy 1 łyżka
  • Musztarda Dijon 1 łyżeczka
  • Czarna sól Kala Namak ½ łyżeczki
  • Neutralny w smaku olej roślinny 1¼ – 2 szklanek
  • Pasta z czarnego czosnku 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 16-18 minut obracając w połowie pieczenia.
  • 2
    Przygotuj majonez – w wysokim kubku blendera połącz Aqafabę z octem jabłkowym, musztardą Dijon i czarną solą. Blenduj na wysokich obrotach do spienienia się wszystkich składników. Dodaj pastę z czarnego czosnku i blenduj jeszcze chwilę. Cienkim strumieniem wlej olej do naczynia cały czas blendując – po kilku chwilach zobaczysz, że konsystencja zaczyna się zmieniać. Dolej jeszcze tyle oleju, żeby uzyskać bardzo gęsty sos. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę pasty z czarnego czosnku.
  • 3
    Cebule pokrój w cienkie plastry. Zrób octową zaprawę – do ciepłej wody dodaj ocet, wodę i po łyżeczce soli i cukru. Zamieszaj i zalej nią cebulę.
  • 4
    Pomidory pokrój w grube plastry i dodaj do nich łyżkę oliwy, listki tymianku i rozmaryn. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej pomidory, grilluj 2-3 minuty z każdej strony.
  • 5
    Rozkrój bułki i podgrzej na patelni po pomidorach (pozwól im wchłonąć sok, który na niej pozostał).
  • 6
    Posmaruj dół bułki majonezem czosnkowym, ułóż na niej garść rukoli. Połóż na to Garden Gourmet Sensational Burger i cebulowe pikle oraz plaster grillowanego pomidora. Zamknij drugą połową bułki.