Burger z majonezem z fermentowanym czarnym czosnkiem i grillowanym pomidorem
Garden Gourmet Sensational Burger z majonezem z fermentowanym czarnym czosnkiem i grillowanym pomidorem. Roślinna alternatywa mięsa.
Składniki
- Garden Gourmet Sensational Burger 4 szt.
- Pomidor malinowy 2 szt.
- Świeży tymianek 2 - 3 gałązki
- Świeży rozmaryn 2 - 3 gałązki
- Oliwa
- Rukola
- Bułki do burgerów 4 szt.
Pikle z czerwonej cebuli:
- Czerwona cebula 1 szt.
- Ocet jabłkowy ½ szklanki
- Woda ½ szklanki
- Sól
- Cukier
Wegański majonez:
- Aquafaba (woda z ciecierzycy w puszce) ½ szklanki / 125 ml
- Ocet jabłkowy 1 łyżka
- Musztarda Dijon 1 łyżeczka
- Czarna sól Kala Namak ½ łyżeczki
- Neutralny w smaku olej roślinny 1¼ – 2 szklanek
- Pasta z czarnego czosnku 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
-
1Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 16-18 minut obracając w połowie pieczenia.
-
2Przygotuj majonez – w wysokim kubku blendera połącz Aqafabę z octem jabłkowym, musztardą Dijon i czarną solą. Blenduj na wysokich obrotach do spienienia się wszystkich składników. Dodaj pastę z czarnego czosnku i blenduj jeszcze chwilę. Cienkim strumieniem wlej olej do naczynia cały czas blendując – po kilku chwilach zobaczysz, że konsystencja zaczyna się zmieniać. Dolej jeszcze tyle oleju, żeby uzyskać bardzo gęsty sos. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę pasty z czarnego czosnku.
-
3Cebule pokrój w cienkie plastry. Zrób octową zaprawę – do ciepłej wody dodaj ocet, wodę i po łyżeczce soli i cukru. Zamieszaj i zalej nią cebulę.
-
4Pomidory pokrój w grube plastry i dodaj do nich łyżkę oliwy, listki tymianku i rozmaryn. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż na niej pomidory, grilluj 2-3 minuty z każdej strony.
-
5Rozkrój bułki i podgrzej na patelni po pomidorach (pozwól im wchłonąć sok, który na niej pozostał).
-
6Posmaruj dół bułki majonezem czosnkowym, ułóż na niej garść rukoli. Połóż na to Garden Gourmet Sensational Burger i cebulowe pikle oraz plaster grillowanego pomidora. Zamknij drugą połową bułki.