Warzywa w tempurze

  • Liczba porcji
    4

Warzywa w tempurze to połączenie chrupiących, delikatnych warzyw otulonych w lekkim i cienkim ciście tempura. Podawane z sosem dip, nadają temu daniu głębię smaku. 

Składniki
  • 200 g zielonej cukinii
  • 200 g czerwonej papryki
  • 200 g marchewki
  • 100 g grzybkow shimeji
  • 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
  • 1 limonka (sok)
  • 1 l Tłuszczu THOMY Combiflex
  • 150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ryżowej
  • 300-400 ml wody
  • 10 g sezamu prażonego jasnego
  • 10 g prażonych pestek dyni
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • kilka plasterków papryczki chilli żółtej i czerwonej
  • szczypta soli
Sposób przygotowania
  • 1
    Warzywa myjemy, kroimy według uznania
  • 2
    Następnie marynujemy je w Sosie MAGGI Thai Sweet Chili przez 1 godzinę.
  • 3
    Tempura: Do miseczki wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ryżową. Dodajemy szczyptę soli oraz lodowatą wodę. Mieszamy.
  • 4
    Warzywa odsączamy z Sosu MAGGI Thai Sweet Chili następnie zanurzamy w tempurze i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.
  • 5
    Przygotowane warzywa podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili oraz mix’em sałat, okraszonym sokiem z limonki, oliwą, prażonym sezamem, pestkami dyni i papryczkami chilli.