Tortilla z kaczką, szpinakiem, serem halloumi i sosem tatarskim

  • Liczba porcji
    10

Przepis na wyjątkowe połączenie smaków - soczyste mięso kaczki, delikatny szpinak, aromatyczny ser Halloumi oraz sos tatarski. 

Składniki
  • Tortilla 10 szt.
  • Filet z kaczki 5 szt.
  • Tymianek świeży ½ pęczka
  • Pieprz czarny „młotkowany” lub grubo zmielony
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 70 ml
  • Sól
  • Ser Halloumi 500 g
  • Szpinak 100 g
  • Papryka czerwona świeża 2-3 szt.
  • WINIARY Sos Tatarski 300 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Piersi z kaczki ponacinać od strony skóry „w kratkę”. Tak przygotowane filety z kaczki posypać listkami świeżego tymianku i czarnym pieprzem „młotkowanym”, a następnie skropić THOMY Combiflexem tłuszczem. Zamarynowane filety z kaczki pozostawić na około 10-12 godzin w chłodnym miejscu.
  • 2
    Po wyjęciu z lodówki piersi z kaczki posolić i smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni zaczynając smażenie od strony skóry. Jeżeli jest taka konieczność należy dopiec kaczkę w piekarniku nastawionym na funkcję pieczenia i nagrzanym do temperatury 160°C
  • 3
    Tuż przed podaniem kaczkę kroimy w plastry o grubości nie większej jak 2-3 milimetry.
  • 4
    Na tortille nałożyć opłukane i osuszone listki szpinaku na które położyć pokrojony w batoniki zgrillowany ser halloumu oraz pokrojone w jednocentymetrowej szerokości paski świeżej papryki czerwonej.
  • 5
    Całość udekorować WINIARY sosem tatarskim, a na wierzch kłaść plastry ciepłej kaczki, po czym zawinąć możliwie jak najściślej.
  • 6
    Wskazówka szefa kuchni: Kaczka po usmażeniu powinna być w środku lekko różowa czyli pomiędzy krwistą a średnio wysmażoną a skórka powinna być chrupiąca. Plastry kaczki w tortilli powinny być lekko ciepłe przed podaniem.