Backeof - trzy rodzaje mięs duszone w winie z ziemniakami i cebulą
Wypróbuj przepis na Backeof - trzy rodzaje mięs duszone w winie z ziemniakami i cebulą, przygotowane z dodatkiem Consommé bulionem w paście WINIARY. Ten przepis sprawdzi się doskonale jako mięsne danie główne, które dobrze będzie się prezentować w glinianych miskach, ewentualnie na głębokich talerzach.
Składniki
- Wieprzowina bez kości 600 g
- Wołowina np. antrykot b/k (zamiast wołowiny można użyć jagnięciny b/k) 120 g
- Udka z kurczaka b/k 400 g
- Cebula 150 g
- Ziemniaki 300 ml
- Wino białe wytrawne 200 g
- Olej rzepakowy 200 g
- Bouqet garni (seler naciowy, por, natka pietruszki, tymianek świeży, listek laurowy) 4 szt.
- Consommé bulion w paście WINIARY 500 ml
- Sos pieczeniowy WINIARY 200 ml
- Woda 50 g
- Odrobina soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu 400 ml
- Mąka i woda, na ciasto do zalepienia rondla z pokrywką 100 g
Sposób przygotowania
-
1Wszystkie rodzaje mięsa pokrój w bardzo grubą kostkę, minimum 3-5 cm. Ziemniaki pokrój w bardzo grube plastry. Cebulę pokrój w „piórka” i zeszklij na oleju, potem wyjmij. Mięso bardzo delikatnie posól i posyp pieprzem. Na tym samym oleju usmaż na złoty kolor poszczególne rodzaje mięs. W płaskim rondlu lub naczyniach żaroodpornych ułóż na przemian poszczególne rodzaje mięs z cebulą i ziemniakami. Całość zalej winem i bulionem przygotowanym z Consommé bulion w paście WINIARY i Sosem Pieczeniowym WINIARY ( do odmierzonej ilości wody wsyp Sos Pieczeniowy WINIARY i dodaj Consommé bulion w paście WINIARY i zagotuj, pamiętając, aby cały czas mieszać trzepaczką rózgową). Na wierzch ułóż bouqet garni (zwinięte ściśle szpagatem: seler naciowy, por, natka pietruszki, tymianek świeży, liść laurowy). Całość przykryj pokrywą, a następnie zalep brzegi garnka razem z pokrywą ciastem z mąki i wody. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 1700 C na około 3-4 godziny. Po upieczeniu wyjmij bouqet garni i podaj w garnuszku, w którym dusił się Backeof lub jeżeli przygotowany był w dużym rondlu wieloporcjowym przełóż do glinianych misek, ewentualnie na głębokie talerze, każdy rodzaj mięsa razem z cebulą i ziemniakami.
-
2Uwaga: Tak rozgotowane mięso i warzywa są jednakowo miękkie i nierozgotowane. W ten sposób można przygotować dowolne rodzaje mięs, drobiu, dziczyzny czy dzikiego ptactwa.