Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z harissą, hummusem i taboulleh z pęczaku
Skorzystaj z przepisu na Garden Gourmet roślinne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem harissa, hummusu i taboullehu z peczaku.
Składniki
- Garden Gourmet Wegańskie klopsiki 12 szt.
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 2 ząbki
- Harissa (pasta) – 1-2 łyżeczki w zależności od ostrości
- Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
- Passata pomidorowa 900 ml
- Kumin ½ łyżeczki
- Oliwa 3 - 4 łyżki
- Koper, mięta – do dekoracji
Hummus:
- Ciecierzyca 1 puszka
- Pasta sezamowa Tahini ¼ szklanki
- Oliwa z oliwek ¼ szklanki
- Sok z 1 cytryny
- Czosnek 1 ząbek
- Woda ¼ – ½ szklanki
- Sól
- Kumin
Taboulleh:
- Kasza pęczak 1 szklanka
- Pietruszka natka
- Cytryna 2 szt.
- Ogórek zielony 2 szt.
- Czerwona cebula 1 szt.
- Oliwa Extra Virgin 3 łyżki
- Sól
- Kumin
Sposób przygotowania
-
1Zacznij od przygotowania hummusu – w kubku blendera połącz wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Blenduj do momentu uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Do pasty zacznij powoli dolewać wody i miksuj, aż będzie gładka i kremowa.
-
2Pora na taboulleh – ugotuj i dobrze wystudź pęczak. Ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj zioła (dla ułatwienia pod deskę możesz podłożyć mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy – wtedy nie będzie się ślizgać!) Pozbaw natkę pietruszki łodyżek i drobno posiekaj liście. Na siekanie pietruszki warto poświęcić kilka minut, kiedy wydaje się, że już jest gotowa przemieszaj ją i siekaj jeszcze chwilę. Wszystkie składniki połącz w dużej misce i dopraw do smaku oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj sól i kumin do smaku.
-
3Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe pora na klopsiki – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż cebulę 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię harissę i koncentrat pomidorowy. Całość dobrze zamieszaj. Smaż przez chwilę, aż lekko się skarmelizują i będą aromatyczne. Wlej na patelnię passatę i dopraw kuminem. Odparuj sos przez około 6-8 minut, kiedy nasz sos zgęstniej dodaj do niego Garden Gourmet Wegańskie klopsiki.
-
4Do głębokiego talerza nałóż dwie 2 łyżki hummusu. Na górę wyłóż Garden Gourmet Wegańskie klopsiki i sos pomidorowy, dodaj koper i miętę do dekoracji. Podawaj z pęczakowym taboulleh.