Roślinne klopsiki w sosie pomidorowym z harissą, hummusem i taboulleh z pęczaku

  • Liczba porcji
    4

Skorzystaj z przepisu na Garden Gourmet roślinne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem harissa, hummusu i taboullehu z peczaku.

Składniki
  • Garden Gourmet Wegańskie klopsiki 12 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Harissa (pasta) – 1-2 łyżeczki w zależności od ostrości
  • Koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
  • Passata pomidorowa 900 ml
  • Kumin ½ łyżeczki
  • Oliwa 3 - 4 łyżki
  • Koper, mięta – do dekoracji
Hummus:
  • Ciecierzyca 1 puszka
  • Pasta sezamowa Tahini ¼ szklanki
  • Oliwa z oliwek ¼ szklanki
  • Sok z 1 cytryny
  • Czosnek 1 ząbek
  • Woda ¼ – ½ szklanki
  • Sól
  • Kumin
Taboulleh:
  • Kasza pęczak 1 szklanka
  • Pietruszka natka
  • Cytryna 2 szt.
  • Ogórek zielony 2 szt.
  • Czerwona cebula 1 szt.
  • Oliwa Extra Virgin 3 łyżki
  • Sól
  • Kumin
Sposób przygotowania
  • 1
    Zacznij od przygotowania hummusu – w kubku blendera połącz wszystkie składniki z wyjątkiem wody. Blenduj do momentu uzyskania gęstej, gładkiej pasty. Do pasty zacznij powoli dolewać wody i miksuj, aż będzie gładka i kremowa.
  • 2
    Pora na taboulleh – ugotuj i dobrze wystudź pęczak. Ogórka i cebulę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj zioła (dla ułatwienia pod deskę możesz podłożyć mokrą szmatkę lub ręcznik papierowy – wtedy nie będzie się ślizgać!) Pozbaw natkę pietruszki łodyżek i drobno posiekaj liście. Na siekanie pietruszki warto poświęcić kilka minut, kiedy wydaje się, że już jest gotowa przemieszaj ją i siekaj jeszcze chwilę. Wszystkie składniki połącz w dużej misce i dopraw do smaku oliwą i sokiem z cytryny. Na koniec dodaj sól i kumin do smaku.
  • 3
    Kiedy wszystkie dodatki są już gotowe pora na klopsiki – cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Smaż cebulę 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię harissę i koncentrat pomidorowy. Całość dobrze zamieszaj. Smaż przez chwilę, aż lekko się skarmelizują i będą aromatyczne. Wlej na patelnię passatę i dopraw kuminem. Odparuj sos przez około 6-8 minut, kiedy nasz sos zgęstniej dodaj do niego Garden Gourmet Wegańskie klopsiki.
  • 4
    Do głębokiego talerza nałóż dwie 2 łyżki hummusu. Na górę wyłóż Garden Gourmet Wegańskie klopsiki i sos pomidorowy, dodaj koper i miętę do dekoracji. Podawaj z pęczakowym taboulleh.