Smażony halibut podany z "polskim krupnikiem" i esencją z czerwonego wina
Wypróbuj przepisu na smażony halibut, podany z krupnikiem i esencją z czerwonego wina, uzupełniony o aromatyczną WINIARY Bulion drobiowy.
Składniki
- Filet z halibuta ze skórą 1800g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 60ml
- Sól i pieprz biały mielony
- Kasza pęczak WINIARY 300g
- Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru 50g /800 ml wody
- Marchew 80g
- Seler naciowy 80g
- Cebula 40g
- Masło 20g
- Natka pietruszki 20g
- Śmietanka 30% 60ml
- WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru 20 g/ 800 ml wody
- CHEF Fond rybny w paście 20g
- CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście 20g
- Zasmażka na maśle 15g
- Masło 60g
- Sól i pieprz biały mielony
Sposób przygotowania
-
1Sposób przygotowania kaszy: Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy kaszę i po dokładnym wymieszaniu wlewamy bulion drobiowy przygotowany z WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru i wody
-
2Po zagotowaniu zmniejszamy siłę grzania i dolewamy śmietankę, gdy kasza wchłonie co najmniej połowę objętości bulionu ze śmietanką całość przykrywamy i maksymalnie skręcamy siłę grzania lub wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję pieczenia, nagrzanego do temperatury 130°C.
-
3W połowie gotowania dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę. Kiedy kasza i warzywa są miękkie, a jednocześnie kasza wchłonęła bulion dodajemy drobno pokrojone listki natki pietruszki.
-
4Sposób przygotowania sosu: WINIARY Bulion drobiowy na bazie wolno gotowanego wywaru rozprowadzamy wrzącą wodą i dodajemy CHEF Fond rybny w paście oraz CHEF® SIGNATURE Redukcja czerwonego wina i wina Porto w paście.
-
5Powstały wywar drobiowo-rybny z redukcją z czerwonego wina zagotowujemy, a następnie dodajemy zasmażkę i po zagęszczeniu sos „podnosimy” na maśle (wkręcamy miękki kawałek masła, aż do momentu całkowitego rozprowadzeniu się masła w gorącym sosie)
-
6Sposób przygotowania ryby: Filety z ryby ze skórą dzielimy na porcje, a skórę na każdej porcji nacinamy ostrym nożem.
-
7Porcje filetów solimy i posypujemy pieprzem, a następnie smażymy na rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex.