Tofu ze smażoną kapustą kimchi
Odkryj przepis na tofu ze smażoną kapustą kimchi - połączenie smaków Azji i delikatności tofu.
Składniki
- 120 g kimchi (przepis poniżej)
- 12-16 cienkich plasterków schabu wieprzowego b/k
- 2 ząbki czosnku
- 15 g brązowego cukru trzcinowego
- 50 ml oleju ryżowego lub rzepakowego
- 80 g prażonego sezamu jasnego
- 10 ml oleju sezamowego
- 400 g Tofu
- 10-15 ml MAGGI Sos Sojowy
Sposób przygotowania
-
1Na bardzo gorącym oleju ryżowym smażymy schab pokrojony w bardzo cienkie plasterki.
-
2W trakcie smażenia dodajemy drobno pokrojony czosnek. Schab smażymy z dwóch stron na złoty kolor, posypując niewielką ilością cukru trzcinowego.
-
3Pod koniec smażenia posypujemy prażonym sezamem i skrapiamy olejem sezamowym oraz MAGGI Sosem Sojowym.
-
4Na patelni po smażeniu schabu, przesmażamy serek tofu pokrojony w plastry nie grubsze niż 1 centymetr.
-
5Tuż przed podaniem, przesmażamy kimchi na oddzielnej patelni.
-
6Na talerzu układamy usmażony schab, obok serek tofu i ciepłą kapustę kimchi.