Zapiekane ostrygi z musztardą, miodem i masłem

autorem przepisu jest Adam Ciupka
Składniki
  • świeże ostrygi 3 szt.
  • boczku 50 g
  • Musztardy WINIARY 10 g
  • masła 10 g
  • panko 20 g
  • prażonych orzechów laskowych 10 g
  • filetów z limonki 10 g
  • natki pietruszki 5 g
  • Sól
  • Pieprz
Sposób przygotowania
  • 1
    Ostrygi ostrożnie otworzyć i odciąć od muszli.
  • 2
    Boczek pokroić w kostkę 1x1 cm i mocno usmażyć na patelni. Następnie ułożyć go na ostrygach.
  • 3
    Panko wymieszać z Musztardą WINIARY, miodem i masłem tak, aby powstała jednolita masa. Całość doprawić solą i pieprzem. Gotową masę ułożyć na ostrygach z boczkiem.
  • 4
    Tak przygotowane ostrygi zapiec pod salamandrą do momentu zarumienienia się. Całość posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ostrygi udekorować filetami z limonki i natką pietruszki.