Sałatka z tofu z pieczoną dynią
Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z tofu z pieczoną dynią, uzupełnioną dodatkiem Sosu Sojowego MAGGI.
Składniki
- 150 g tofu naturalnego
- 150 g tofu wędzonego
- 150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)
- 400 g dyni hokkaido
- 50 g sezamu czarnego
- 50 g sezamu jasnego
- 200 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 200 ml Tłuszczu THOMY Combiflex
- 100 g prażonych pestek dyni
- 2 ząbki startego czosnku
- 200 ml Sosu Sojowego MAGGI
- 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 pęczek posiekanej drobno świeżej kolendry
Sposób przygotowania
-
1Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wycinamy gniazda nasienne. Kawałki nacinamy, okraszamy Tłuszczem THOMY Combiflex oraz solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy do uzyskania miękkości (przez ok. 20-30 min.).
-
2Z tofu wycinamy koła o średnicy 2-3 cm.
-
3W miseczce przygotowujemy marynatę mieszając Sos Sojowy MAGGI z miodem, sokiem z limonki, czosnkiem i posiekaną kolendrą (połowa pęczka).
-
4W przygotowanym rozczynie marynujemy tofu przez 15 min.
-
5Następnie odsączamy, panierujemy w mące, jajku i sezamie.
-
6Tofu smażymy wolno z każdej strony na Tłuszczu THOMY Combiflex.
-
7Upieczoną dynię oddzielamy od skorki, kroimy w kostkę, niekoniecznie regularną. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy Sos MAGGI Thai Sweet Chili oraz posiekaną kolendrę.
-
8Przygotowaną dynię oraz tofu podajemy z mix’em sałat okraszonym olejem arachidowym i sokiem z limonki.
-
9Posypujemy prażonymi pestkami dyni.