Sałatka z tofu z pieczoną dynią

Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z tofu z pieczoną dynią, uzupełnioną dodatkiem Sosu Sojowego MAGGI.

Składniki
  • 150 g tofu naturalnego
  • 150 g tofu wędzonego
  • 150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)
  • 400 g dyni hokkaido
  • 50 g sezamu czarnego
  • 50 g sezamu jasnego
  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 200 ml Tłuszczu THOMY Combiflex
  • 100 g prażonych pestek dyni
  • 2 ząbki startego czosnku
  • 200 ml Sosu Sojowego MAGGI
  • 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 pęczek posiekanej drobno świeżej kolendry
Sposób przygotowania
  • 1
    Dynię kroimy na mniejsze kawałki i wycinamy gniazda nasienne. Kawałki nacinamy, okraszamy Tłuszczem THOMY Combiflex oraz solą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy do uzyskania miękkości (przez ok. 20-30 min.).
  • 2
    Z tofu wycinamy koła o średnicy 2-3 cm.
  • 3
    W miseczce przygotowujemy marynatę mieszając Sos Sojowy MAGGI z miodem, sokiem z limonki, czosnkiem i posiekaną kolendrą (połowa pęczka).
  • 4
    W przygotowanym rozczynie marynujemy tofu przez 15 min.
  • 5
    Następnie odsączamy, panierujemy w mące, jajku i sezamie.
  • 6
    Tofu smażymy wolno z każdej strony na Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 7
    Upieczoną dynię oddzielamy od skorki, kroimy w kostkę, niekoniecznie regularną. Skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy Sos MAGGI Thai Sweet Chili oraz posiekaną kolendrę.
  • 8
    Przygotowaną dynię oraz tofu podajemy z mix’em sałat okraszonym olejem arachidowym i sokiem z limonki.
  • 9
    Posypujemy prażonymi pestkami dyni.