Grasica / fenkuł /wanilia / demi-glace /piana truskawkowa
Przepis na grasicę z fenkułem i wanilią. Wykorzystaj Demi-Glace CHEF, aby nadać potrawie intensywnego smaku i kremowej konsystencji.
Składniki
- Grasica 500 g
- Fenkuła 400 g
- Laska wanilii 20 g
- Śmietanka 30% 500 ml
- Demi-Glace CHEF 300 ml
- Cebula 1 szt.
- Czerwone wino 100 ml
- Truskawki 500 g
- Fond cielęcy ciemy w paście CHEF
- Lecytyna 7-10 g na 100 ml
- Ziemniaki 300 g
- Jajo 1 szt.
- Mąka ziemniaczana 50 g
- Masło 100 g
- Olej 100 ml
- Sól, pieprz
- Listki nastrucji (do dekoracji)
Sposób przygotowania
-
1Grasica: Grasice parzymy we wrzątku, a następnie hartujemy w wodzie z lodem . Grasice oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor na wcześniej rozgrzanym maśle.
-
2Fenkuł/wanilia: Fenkuła kroimy w grubą kostkę, po czym wrzucamy go do garnka i zalewamy śmietanką . Laskę wanilii przekrajamy na pół, wyjmujemy nasiona i wrzucamy do garnka. Wszystko razem gotujemy do czasu, aż fenkuł będzie miękki. Następnie wyjmujemy fenkuł ze śmietanki i miksujemy w termomix, dolewając odrobine śmietanki z gotowania. Puree przecieramy przez sito i doprawiamy solą
-
3Glace : Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną wcześniej cebule. Następnie przesmażamy ją na zloty kolor. Do cebuli dolewamy czerwonego wina i redukujemy go do 1/3 objętości. Następnie wino przecedzamy przez sito i ponownie wlewamy do garnka wraz z Demi-Glace CHEF. Wszystko razem redukujemy do konsystencji glace. Na koniec podnosimy sos na maśle i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
-
4Piana truskawkowa : Fond cielęcy ciemny CHEF rozpuszczamy w wodzie, podgrzewamy i doprawiamy solą. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek, miksujemy i przecieramy przez sito . Wywar po ostygnięciu łączymy wraz z pulpą truskawkową i lecytyną . Wszystko razem dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki z lecytyny i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie napowietrzamy powstały płyn blendrem do uzyskania piany.
-
5RÖsti: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajo, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor. Wykładamy na papier aby odsączyć je z tłuszczu .