Grasica / fenkuł /wanilia / demi-glace /piana truskawkowa

Przepis na grasicę z fenkułem i wanilią. Wykorzystaj Demi-Glace CHEF, aby nadać potrawie intensywnego smaku i kremowej konsystencji.

Składniki
  • Grasica 500 g
  • Fenkuła 400 g
  • Laska wanilii 20 g
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Demi-Glace CHEF 300 ml
  • Cebula 1 szt.
  • Czerwone wino 100 ml
  • Truskawki 500 g
  • Fond cielęcy ciemy w paście CHEF
  • Lecytyna 7-10 g na 100 ml
  • Ziemniaki 300 g
  • Jajo 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 50 g
  • Masło 100 g
  • Olej 100 ml
  • Sól, pieprz
  • Listki nastrucji (do dekoracji)
Sposób przygotowania
  • 1
    Grasica: Grasice parzymy we wrzątku, a następnie hartujemy w wodzie z lodem . Grasice oczyszczamy z błon, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor na wcześniej rozgrzanym maśle.
  • 2
    Fenkuł/wanilia: Fenkuła kroimy w grubą kostkę, po czym wrzucamy go do garnka i zalewamy śmietanką . Laskę wanilii przekrajamy na pół, wyjmujemy nasiona i wrzucamy do garnka. Wszystko razem gotujemy do czasu, aż fenkuł będzie miękki. Następnie wyjmujemy fenkuł ze śmietanki i miksujemy w termomix, dolewając odrobine śmietanki z gotowania. Puree przecieramy przez sito i doprawiamy solą
  • 3
    Glace : Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną wcześniej cebule. Następnie przesmażamy ją na zloty kolor. Do cebuli dolewamy czerwonego wina i redukujemy go do 1/3 objętości. Następnie wino przecedzamy przez sito i ponownie wlewamy do garnka wraz z Demi-Glace CHEF. Wszystko razem redukujemy do konsystencji glace. Na koniec podnosimy sos na maśle i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  • 4
    Piana truskawkowa : Fond cielęcy ciemny CHEF rozpuszczamy w wodzie, podgrzewamy i doprawiamy solą. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Truskawki oczyszczamy z szypułek, miksujemy i przecieramy przez sito . Wywar po ostygnięciu łączymy wraz z pulpą truskawkową i lecytyną . Wszystko razem dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby nie powstały grudki z lecytyny i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie napowietrzamy powstały płyn blendrem do uzyskania piany.
  • 5
    RÖsti: Ziemniaki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy do nich jajo, mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki na złoty kolor. Wykładamy na papier aby odsączyć je z tłuszczu .