Wegetariański Chow Mein
Przepis na wegetariański chow mein z delikatnym smakiem MAGGI Sosu Sojowego. Soczyste warzywa, idealne połączenie smaków.
Składniki
- 3-4 ząbki czosnku
- 40 g świeżego imbiru
- 40 g czerwonej papryczki chilli
- 1 duża szt. pokrojonej w cienkie paski marchewki
- 1 szt. świeżej papryki żółtej
- 1 szt. świeżej papryki zielonej
- 50 g suszonych grzybów mun
- 15 g brązowego cukru trzcinowego
- 100 g kiełków fasoli mung
- 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
- 1 duża szt. ogórka świeżego, nieobranego
- 200 g makaronu ryżowego wstążki
- 80 ml MAGGI Sos Sojowy
- 15 ml sosu sambal oelek
- 10 ml octu ryżowego
- 40 ml oleju sezamowego
Sposób przygotowania
-
1Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
-
2Ogórek kroimy w bardzo cienkie, długie paski i mieszamy z makaronem.
-
3Grzyby mun zalewamy gorącą wodą. Po namoczeniu odcedzamy i w razie potrzeby kroimy w cienkie paski.
-
4Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, a obrany imbir w bardzo cieniutkie "zapałki".
-
5Papryczkę chilli bez pestek kroimy w cieniutkie krążki.
-
6Paprykę świeżą zieloną i żółtą po wyfiletowaniu kroimy w bardzo cienkie paseczki.
-
7Marchewkę z czosnkiem, imbirem i papryczką chilli przesmażamy na oleju ryżowym (kolejność smażenia: imbir, czosnek, marchewka, papryka świeża, chilli).
-
8Pod koniec smażenia doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym i cukrem.
-
9Do warzyw dodajemy pędy bambusa i kiełki fasoli mung.
-
10Całość mieszamy i doprawiamy sosem sambal oelek oraz odrobiną oleju sezamowego.
-
11Na talerzu układamy makaron ze "wstążkami" z ogórka, a na wierzch nakładamy sałatkę warzywną (możemy dodać kolendrę, pokrojoną dymkę lub szczypiorek).