Tatar z jelenia z aioli z czarnym czosnkiem

  • Marka
  • Liczba porcji
    4

Głównym składnikiem tego dania jest wysokiej jakości mięso na tatar z jelenia naszego partnera Las Kalisz Sp. z o.o. 

 

Autor przepisu: Adam Chrząstowski

Składniki
  • 400 g mięsa na tatar z jelenia HoReCa Las-Kalisz
  • ½ łyżki CHEF Przyprawy w Paście z Fermentowanym Pieprzem
  • 1 łyżka CHEF Przyprawy w Paście z Czarnym Czosnkiem
  • 1 łyżka CHEF Pasty Cytrynowej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek Pomace
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 żółtka sezonowane
  • 6 łyżek siekanego drobnego szczypiorku
  • 6 marynowanych cebulek perłowych
  • 1 jadalny goździk (opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Mięso dopraw solą oraz pastą z fermentowanego pieprzu i wymieszaj z oliwą Pomace.
  • 2
    Świeże żółtko wymieszaj z musztardą sarepską, pastą z czarnego czosnku oraz pastą cytrynową i wkręć w to powoli oliwę extra virgin do uzyskania konsystencji majonezu.
  • 3
    Na dno talerzy zetrzyj sezonowane żółtka.
  • 4
    Porcje tatara ugnieć w ringu i posyp warstwą szczypiorku. Przełóż na talerze i udekoruj sosem, cząstkami cebulek, płatkami goździka oraz musztardą francuską.