Kaszanka panierowana
Skorzystaj z przepisu na smakowitą kaszankę panierowaną, idealnie uzupełnioną o wyrazisty smak WINIARY Musztardy.
Składniki
- Kaszanka lub krupniok 2000 g
- Mąka pszenna do oprószenia 50-70 g
- Jajko kurze 2 szt.
- Bułka tarta 200 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 600 ml
- Cebula 1000 g
- Wino czerwone wytrwane 500 ml
- Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml
- Miód lub cukier 60 g
- Ogórek kiszony 700 g
- Cebula 100 g
- Natka pietruszki 1 pęczek (30-50 g)
- WINIARY Musztarda 40 g
- Olej rzepakowy lub słonecznikowy 60 ml
- Sałata 10 listków
- WINIARY Musztarda 250 g
Sposób przygotowania
-
1Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
-
2Ogórki z cebulą wymieszać z pokrojoną niezbyt drobno natką oraz olejem i WINIARY Musztardą.
-
3Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na tłuszczu THOMY Combiflex.
-
4Pod koniec smażenia wlać wino czerwone i zmniejszyć siłę grzania tak, aby wino wolno się gotowało.
-
5Kiedy wino prawie w całości odparuje dodać miód lub cukier.
-
6Wskazówka: Jeżeli chcemy, aby cebula nabrała większego charakteru smakowego należy razem z winem wlać dodatkowo 1-2 łyżki octu balsamicznego.
-
7Kaszankę wyjąć z flaka lub krupniok wycisnąć i formować z nich kulki o średnicy około 2 centymetrów.
-
8Każdą kulkę oprószyć po czym zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
-
9Tak przygotowane kuleczki z kaszanki smażyć w głębokim tłuszczu THOMY Combiflex na lekko złoty kolor.
-
10Podawać na tackach na które nałożyć liść sałaty i duszoną w winie cebulę, na cebulę usmażone panierowane kuliki z kaszanki, a obok podać sałatkę z ogórka kiszonego, natomiast WINIARY Musztardę podać w oddzielnym małym naczynku.