Kaszanka panierowana

  • Liczba porcji
    10

Skorzystaj z przepisu na smakowitą kaszankę panierowaną, idealnie uzupełnioną o wyrazisty smak WINIARY Musztardy.

Składniki
  • Kaszanka lub krupniok 2000 g
  • Mąka pszenna do oprószenia 50-70 g
  • Jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta 200 g
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 600 ml
  • Cebula 1000 g
  • Wino czerwone wytrwane 500 ml
  • Tłuszcz THOMY Combiflex 60 ml
  • Miód lub cukier 60 g
  • Ogórek kiszony 700 g
  • Cebula 100 g
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30-50 g)
  • WINIARY Musztarda 40 g
  • Olej rzepakowy lub słonecznikowy 60 ml
  • Sałata 10 listków
  • WINIARY Musztarda 250 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Ogórki kiszone pokroić w cienkie plasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • 2
    Ogórki z cebulą wymieszać z pokrojoną niezbyt drobno natką oraz olejem i WINIARY Musztardą.
  • 3
    Cebulę pokroić w piórka i zeszklić ją na tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 4
    Pod koniec smażenia wlać wino czerwone i zmniejszyć siłę grzania tak, aby wino wolno się gotowało.
  • 5
    Kiedy wino prawie w całości odparuje dodać miód lub cukier.
  • 6
    Wskazówka: Jeżeli chcemy, aby cebula nabrała większego charakteru smakowego należy razem z winem wlać dodatkowo 1-2 łyżki octu balsamicznego.
  • 7
    Kaszankę wyjąć z flaka lub krupniok wycisnąć i formować z nich kulki o średnicy około 2 centymetrów.
  • 8
    Każdą kulkę oprószyć po czym zanurzyć w rozmąconym jajku, a następnie dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
  • 9
    Tak przygotowane kuleczki z kaszanki smażyć w głębokim tłuszczu THOMY Combiflex na lekko złoty kolor.
  • 10
    Podawać na tackach na które nałożyć liść sałaty i duszoną w winie cebulę, na cebulę usmażone panierowane kuliki z kaszanki, a obok podać sałatkę z ogórka kiszonego, natomiast WINIARY Musztardę podać w oddzielnym małym naczynku.