Makrela marynowana z pieprzem, smażone ziemniaki, rzodkiewka oraz emulsja chrzanowa ze szypiorkiem

  • Liczba porcji
    10

Makrela marynowana z pieprzem – wyrafinowana przekąska do eleganckiego menu 

Makrela, choć często kojarzona z prostymi domowymi daniami, w odpowiedniej formie może z powodzeniem trafić na stoły wykwintnych restauracji, hoteli i konceptów kulinarnych opartych na rybach. Jej wyrazisty smak, zwarta struktura i wartości odżywcze, czynią ją idealnym surowcem do marynowania i podania na zimno – jako przystawka, element bufetu śniadaniowego lub tapas. 

Marynowana makrela z pieprzem to połączenie tradycyjnej techniki kulinarnej z nowoczesnym podejściem do serwowania ryb. To danie wyraża sezonowość, prostotę składników i wysoki poziom rzemiosła gastronomicznego, który klienci coraz częściej doceniają. 

Składniki
  • Filety z makreli ze skórą 10szt.
  • Ocet winny biały 10ml
  • Wino białe wytrawne 100ml
  • Woda 300ml
  • Olej słonecznikowy 100ml
  • Miód 60g
  • CHEF SIGNATURE Przyprawa w paście z fermentowanym czarnym pieprzem 20g
  • Listki laurowe 2-3 szt.
  • Ziele angielskie w ziarenkach 4-5 szt.
  • Sól
  • Ziemniaki gotowane i podsmażone na złoty kolor
  • Rzodkiewka pokrojona w plasterki
  • Śmietanka 30% 200ml
  • Chrzan 30g
  • Sok z jednej cytryny
  • Szczypiorek 20g
  • Sól i szczypta cukru
Sposób przygotowania
  • 1
    Przygotowujemy marynatę z octu winnego, białego wina, wody, oleju, miodu, CHEF SIGNATURE Przyprawy w paście z fermen towanym czarnym pieprzem, listka laurowego, ziela angielskiego i soli.
  • 2
    Po dokładnym wymieszaniu całość zagotowujemy i po 2-3 minutach gotowania studzimy, a następnie zalewamy świeże filety z makreli.
  • 3
    Pozostawiamy w zalewie w lodówce na co najmniej 24 godziny.
  • 4
    Starty chrzan przelewamy wrzącą wodą, po czym skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz cukrem.
  • 5
    Tak przygotowany chrzan mieszamy z ubitą śmietanką i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
  • 6
    Makrelę po wyjęciu z marynaty podajemy z podsmażonymi gorącymi ziemniakami oraz śmietanowo-chrzanową emulsją i wcześniej pokrojonym szczypiorkiem.

Sposoby wykorzystania w gastronomii

  • Restauracje i bistro rybne: jako przystawka w formie plastra makreli z dodatkiem pieczywa, kiszonej cebulki i ziół. 
  • Hotele i bufety śniadaniowe: atrakcyjny element stołu śniadaniowego, w połączeniu z chlebem na zakwasie, jajkiem na twardo i warzywami sezonowymi. 
  • Catering i bankiety: podana na tackach z mini dodatkami (np. sos musztardowo-koperkowy, emulsja z chrzanu) jako przekąska typu finger food. 
  • Delikatesy i sklepy rybne: produkt do sprzedaży w słoikach lub opakowaniach próżniowych – gotowy do spożycia. 

Makrela marynowana z pieprzem to danie, które pozwala połączyć prostotę składników z kulinarną finezją. Idealnie sprawdzi się w lokalach, które stawiają na naturalność, autentyczność