Pianka czekoladowo - pomarańczowa z karmelizowanymi figami
Przepis na piankę czekoladowo - pomarańczową z karmelizowanymi figami z wykorzystaniem NESTLÉ® Docello™ Musu o smaku czekoladowym.
Składniki
PIANKA CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWA
- 260 g NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym
- 850 ml soku pomarańczowego
KARMELIZOWANE FIGI
- 500 g świeżych fig
- 100 g masła
- 50 g miodu
Sposób przygotowania
-
1PIANKA: Do misy miksera planetarnego wsyp NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym, dodaj sok pomarańczowy. Ubijaj 8 minut na średnich i wysokich obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji. Piankę przelej do korpusu czekoladowego lub wybranego naczynia. Odstaw na 12 godzin do chłodni, aby uzyskać odpowiednią teksturę.
-
2KARMELIZOWANE FIGI: Na rozgrzaną patelnię przełóż masło i miód. Figi pokrój w ćwiartki i ułóż na patelni. Smaż max. 1 minutę.
Do przygotowania pianki możesz użyć soku wiśniowego lub malinowego zamiast pomarańczowego. Pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu pianki, aby przed podaniem uzyskała odpowiednią teksturę.