Pianka czekoladowo - pomarańczowa z karmelizowanymi figami

  • Marka
  • Czas przygotowania
    30 min
  • Liczba porcji
    10
Przepis na piankę czekoladowo - pomarańczową z karmelizowanymi figami z wykorzystaniem NESTLÉ® Docello™ Musu o smaku czekoladowym.
Składniki
PIANKA CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWA
  • 260 g NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym
  • 850 ml soku pomarańczowego
KARMELIZOWANE FIGI
  • 500 g świeżych fig
  • 100 g masła
  • 50 g miodu
Sposób przygotowania
  • 1
    PIANKA: Do misy miksera planetarnego wsyp NESTLÉ® Docello™ Mus o smaku czekoladowym, dodaj sok pomarańczowy. Ubijaj 8 minut na średnich i wysokich obrotach, do uzyskania półpłynnej konsystencji. Piankę przelej do korpusu czekoladowego lub wybranego naczynia. Odstaw na 12 godzin do chłodni, aby uzyskać odpowiednią teksturę.
  • 2
    KARMELIZOWANE FIGI: Na rozgrzaną patelnię przełóż masło i miód. Figi pokrój w ćwiartki i ułóż na patelni. Smaż max. 1 minutę.

Do przygotowania pianki możesz użyć soku wiśniowego lub malinowego zamiast pomarańczowego. Pamiętaj o wcześniejszym przygotowaniu pianki, aby przed podaniem uzyskała odpowiednią teksturę.