Risotto na białym winie, ze szparagami, mascarpone i parmezanem
Wypróbuj przepis na wykwintne risotto na białym winie z dodatkiem szparagów, mascarpone i parmezanu, przygotowanego na bazie CHEF® Fondu drobiowego w paście.
        Składniki
                
      
      - Ryżu typu Arborio 500 g
- Szalotek 50 g
- ząbki Czosnku 2
- Masła 40 g
- Wody 1500 ml
- CHEF® Fond drobiowy w paście 63 g
- CHEF® SIGNATURE Redukcji białego wina w paście 40 g
- Zielonych szparagów 250 g
- Sera typu parmezan 100 g
- Mascarpone 100 g
Dekoracja:
      
    - Cebulek konserwowych 100 g
- Oleju z pietruszki (zblendowana pietruszka + olej rzepakowy) 30 ml
- Szczypiorku (drobno pokrojonego) 20 g
        Sposób przygotowania
        
  
              - 
        1Zagotuj wodę wraz z CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście oraz CHEF® Fond drobiowy w paście.
- 
        2Podsmaż szalotki i czosnek na maśle, aż będą „złociste”.
- 
        3Dosyp ryż i zeszklij, aż stanie się półprzezroczysty.
- 
        4Dodawaj porcjami przygotowany bulion, gotuj powoli pozwalając płynom wchłonąć się.
- 
        5Pokrój i zblanszuj szparagi (al dente).
- 
        6Przed podaniem risotto dodaj mascarpone, parmezan i szparagi.
- 
        7Dostosuj teksturę za pomocą większej ilości wody i dopraw do smaku CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście, jeśli będzie taka potrzeba.
- 
        8Nałóż risotto i udekoruj marynowaną cebulą, natką pietruszki i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wskazówka od szefa kuchni:
Risotto możemy podać również z owocami morza bądź grzybami.
 
   
 
 
   
   
  