Risotto na białym winie, ze szparagami, mascarpone i parmezanem
Wypróbuj przepis na wykwintne risotto na białym winie z dodatkiem szparagów, mascarpone i parmezanu, przygotowanego na bazie CHEF® Fondu drobiowego w paście.
Składniki
- Ryżu typu Arborio 500 g
- Szalotek 50 g
- ząbki Czosnku 2
- Masła 40 g
- Wody 1500 ml
- CHEF® Fond drobiowy w paście 63 g
- CHEF® SIGNATURE Redukcji białego wina w paście 40 g
- Zielonych szparagów 250 g
- Sera typu parmezan 100 g
- Mascarpone 100 g
Dekoracja:
- Cebulek konserwowych 100 g
- Oleju z pietruszki (zblendowana pietruszka + olej rzepakowy) 30 ml
- Szczypiorku (drobno pokrojonego) 20 g
Sposób przygotowania
-
1Zagotuj wodę wraz z CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście oraz CHEF® Fond drobiowy w paście.
-
2Podsmaż szalotki i czosnek na maśle, aż będą „złociste”.
-
3Dosyp ryż i zeszklij, aż stanie się półprzezroczysty.
-
4Dodawaj porcjami przygotowany bulion, gotuj powoli pozwalając płynom wchłonąć się.
-
5Pokrój i zblanszuj szparagi (al dente).
-
6Przed podaniem risotto dodaj mascarpone, parmezan i szparagi.
-
7Dostosuj teksturę za pomocą większej ilości wody i dopraw do smaku CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście, jeśli będzie taka potrzeba.
-
8Nałóż risotto i udekoruj marynowaną cebulą, natką pietruszki i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wskazówka od szefa kuchni:
Risotto możemy podać również z owocami morza bądź grzybami.