Risotto na białym winie, ze szparagami, mascarpone i parmezanem

  • Liczba porcji
    10

Wypróbuj przepis na wykwintne risotto na białym winie z dodatkiem szparagów, mascarpone i parmezanu, przygotowanego na bazie CHEF® Fondu drobiowego w paście.

Składniki
  • Ryżu typu Arborio 500 g
  • Szalotek 50 g
  • ząbki Czosnku 2
  • Masła 40 g
  • Wody 1500 ml
  • CHEF® Fond drobiowy w paście 63 g
  • CHEF® SIGNATURE Redukcji białego wina w paście 40 g
  • Zielonych szparagów 250 g
  • Sera typu parmezan 100 g
  • Mascarpone 100 g
Dekoracja:
  • Cebulek konserwowych 100 g
  • Oleju z pietruszki (zblendowana pietruszka + olej rzepakowy) 30 ml
  • Szczypiorku (drobno pokrojonego) 20 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Zagotuj wodę wraz z CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście oraz CHEF® Fond drobiowy w paście.
  • 2
    Podsmaż szalotki i czosnek na maśle, aż będą „złociste”.
  • 3
    Dosyp ryż i zeszklij, aż stanie się półprzezroczysty.
  • 4
    Dodawaj porcjami przygotowany bulion, gotuj powoli pozwalając płynom wchłonąć się.
  • 5
    Pokrój i zblanszuj szparagi (al dente).
  • 6
    Przed podaniem risotto dodaj mascarpone, parmezan i szparagi.
  • 7
    Dostosuj teksturę za pomocą większej ilości wody i dopraw do smaku CHEF® SIGNATURE Redukcją białego wina w paście, jeśli będzie taka potrzeba.
  • 8
    Nałóż risotto i udekoruj marynowaną cebulą, natką pietruszki i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Wskazówka od szefa kuchni:

Risotto możemy podać również z owocami morza bądź grzybami.