Sałatka Nicejska
Receptura na 4 porcje Autor: Jerzy Pasikowski Przepis dostępny w marcowym wydaniu Akademii Kulinarnej (2018)
Składniki
- Pomidory 2 sztuki
- Ogórek świeży 1 szt.
- Papryka czerwona świeża 2 szt.
- Fasolka szparagowa mrożona 200 g
- Ziemniaki ugotowane 200 g
- Jajka kurze ugotowane na twardo 2 szt.
- Rzodkiewka 4 sztuki
- Tuńczyk w oleju 200 g
- Anchois 80 g
- Oliwki zielone i czarne 24 sztuki
- WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY 30 g
- Woda i Olej
Sposób przygotowania
-
1Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę o bokach nie większych jak 1-1,5 centymetra.
-
2Wyfiletowaną paprykę, obranego ogórka oraz pomidory bez skórki i pestek pokrój w taką samą kostkę jak ugotowane ziemniaki.
-
3Ziemniaki, pomidory, ogórki i paprykę delikatnie wymieszaj i ułóż centralnie na płaskim talerzu. Wokół ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, sparzoną fasolkę szparagową, pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz oliwki.
-
4Centralnie na wierzchu połóż pokruszonego w niezbyt drobne kawałki tuńczyka i fileciki anchois.
-
5Całość polej sosem vinaigrette przygotowanym z WINIARY SOS SAŁATKOWY UNIWERSALNY wymieszanym z wodą (12 łyżek) i olejem rzepakowym (6 łyżek).