Ryba w tempurze
Przepis na delikatną rybę w tempurze - soczyste kawałki ryby otulone lekkim, chrupiącym ciastem tempura. Wyjątkowe połączenie smaków i tekstur.
Składniki
- 600 g filetu z białej ryby morskiej
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki kukurydzianej
- bardzo zimna woda
- sól
- 10 g przyprawy chińskiej
- 400 ml Tłuszczu THOMY Combiflex
Składniki sosu:
- ząbki czosnku 3
- dymka (białe części) 1
- imbiru 80g
- papryczki chili (czerwona, żołta i zielona) 3
- pęczek szczypiorku
- Sos MAGGI Thai Sweet Chili 200ml
- mleczka koksowego 100ml
- sok z dwóch limonek
- oleju rzepakowego 70ml
- sól
Sposób przygotowania
-
1Filety z ryby kroimy na niezbyt duże porcje i delikatnie solimy oraz posypujemy przyprawą chińską.
-
2Do mieszanki mąk pszennej i ryżowej dolewamy lodowatej wody i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
-
3Wyporcjowaną rybę zanurzamy pojedynczo w cieście i smażymy w rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex maksimum po dwie porcje na raz.
-
4Usmażone kawałki ryby odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
-
5Sałatka ze świeżej chilli: papryczki chilli czerwoną, zieloną i żołtą kroimy wzdłuż na bardzo cieniutkie paseczki (bez pestek).
-
6Tej samej długości co paseczki chilli kroimy szczypiorek, który dodajemy do pokrojonych papryczek i delikatnie mieszamy, po czym suto skrapiamy sokiem z limonki. Sos:
-
7Sos: białe części dymki kroimy w kostkę, a czosnek wraz z imbirem w bardzo drobną kostkę (czosnek i imbir kroimy, a nie trzemy na tarce i nie przeciskamy przez praskę).
-
8Dymkę, imbir oraz czosnek szklimy na oleju, po czym skrapiamy sokiem z limonki, a następnie wlewamy mleczko koksowe i po 2-3 minutach gotowania doprawiamy solą.
-
9Sos z mleczka koksowego rozlewamy do małych, jednoporcjowych naczynek, a na sos układamy sałatkę ze świeżych papryczek chilli.
-
10Rybę w tempurze układamy na oddzielnym talerzu, najczęściej z ryżem wymieszanym np. z czarnym sezamem.
-
11Rybę oraz sałatkę skrapiamy suto Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.