Ryba w tempurze

  • Liczba porcji
    4

Przepis na delikatną rybę w tempurze - soczyste kawałki ryby otulone lekkim, chrupiącym ciastem tempura. Wyjątkowe połączenie smaków i tekstur.

Składniki
  • 600 g filetu z białej ryby morskiej
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • bardzo zimna woda
  • sól
  • 10 g przyprawy chińskiej
  • 400 ml Tłuszczu THOMY Combiflex
Składniki sosu:
  • ząbki czosnku 3
  • dymka (białe części) 1
  • imbiru 80g
  • papryczki chili (czerwona, żołta i zielona) 3
  • pęczek szczypiorku
  • Sos MAGGI Thai Sweet Chili 200ml
  • mleczka koksowego 100ml
  • sok z dwóch limonek
  • oleju rzepakowego 70ml
  • sól
Sposób przygotowania
  • 1
    Filety z ryby kroimy na niezbyt duże porcje i delikatnie solimy oraz posypujemy przyprawą chińską.
  • 2
    Do mieszanki mąk pszennej i ryżowej dolewamy lodowatej wody i mieszamy do momentu uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany.
  • 3
    Wyporcjowaną rybę zanurzamy pojedynczo w cieście i smażymy w rozgrzanym Tłuszczu THOMY Combiflex maksimum po dwie porcje na raz.
  • 4
    Usmażone kawałki ryby odkładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  • 5
    Sałatka ze świeżej chilli: papryczki chilli czerwoną, zieloną i żołtą kroimy wzdłuż na bardzo cieniutkie paseczki (bez pestek).
  • 6
    Tej samej długości co paseczki chilli kroimy szczypiorek, który dodajemy do pokrojonych papryczek i delikatnie mieszamy, po czym suto skrapiamy sokiem z limonki. Sos:
  • 7
    Sos: białe części dymki kroimy w kostkę, a czosnek wraz z imbirem w bardzo drobną kostkę (czosnek i imbir kroimy, a nie trzemy na tarce i nie przeciskamy przez praskę).
  • 8
    Dymkę, imbir oraz czosnek szklimy na oleju, po czym skrapiamy sokiem z limonki, a następnie wlewamy mleczko koksowe i po 2-3 minutach gotowania doprawiamy solą.
  • 9
    Sos z mleczka koksowego rozlewamy do małych, jednoporcjowych naczynek, a na sos układamy sałatkę ze świeżych papryczek chilli.
  • 10
    Rybę w tempurze układamy na oddzielnym talerzu, najczęściej z ryżem wymieszanym np. z czarnym sezamem.
  • 11
    Rybę oraz sałatkę skrapiamy suto Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.