Sajgonki
Przepis na orientalne sajgonki z wykorzystaniem produktów marki MAGGI i THOMY.
Składniki
- papieru ryżowego 8 szt
- filetu z kurczaka 250 g
- marchwi 80 g
- czerwonej cebuli 60 g
- oleju rzepakowego 30 ml
- suszonych grzybow mun 30 g
- pęczek świeżej kolendry 1
- makaronu ryżowego 100 g
- Sosu Sojowego MAGGI 20 ml
- sosu MAGGI Thai Sweet Chili 200 ml
- czarny pieprz świeżo zmielony
- Tłuszczu THOMY Combiflex 500 ml
Sposób przygotowania
-
1Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut, a makaron ryżowy zalany wrzątkiem odstawiamy tylko na 5 minut.
-
2Obraną marchewkę ścieramy na tarce o „grubym” oczku, a czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak filety z kurczaka.
-
3Namoczone grzyby mun po odcedzeniu kroimy w cienkie paski.
-
4Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, a po zeszkleniu dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.
-
5Po około 1 minucie smażenia dodajemy startą marchewkę i pokrojone grzyby mun, a następnie całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
6Całość farszu dokładnie mieszamy, dodając w trakcie mieszania listki świeżej kolendry i odcedzony makaron ryżowy.
-
7Papier ryżowy smarujemy dokładnie ciepłą wodą z dwóch stron a następnie na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego nakładamy wcześniej przygotowany farsz i ściśle zawijamy, identycznie jak gołąbki.
-
8Zawinięte sajgonki smażymy na złoty kolor na Tłuszczu THOMY Combiflex.
-
9Usmażone sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
-
10Ciepłe i chrupiące sajgonki podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.