Sajgonki

Przepis na orientalne sajgonki z wykorzystaniem produktów marki MAGGI i THOMY.

Składniki
  • papieru ryżowego 8 szt
  • filetu z kurczaka 250 g
  • marchwi 80 g
  • czerwonej cebuli 60 g
  • oleju rzepakowego 30 ml
  • suszonych grzybow mun 30 g
  • pęczek świeżej kolendry 1
  • makaronu ryżowego 100 g
  • Sosu Sojowego MAGGI 20 ml
  • sosu MAGGI Thai Sweet Chili 200 ml
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • Tłuszczu THOMY Combiflex 500 ml
Sposób przygotowania
  • 1
    Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 20 minut, a makaron ryżowy zalany wrzątkiem odstawiamy tylko na 5 minut.
  • 2
    Obraną marchewkę ścieramy na tarce o „grubym” oczku, a czerwoną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę podobnie jak filety z kurczaka.
  • 3
    Namoczone grzyby mun po odcedzeniu kroimy w cienkie paski.
  • 4
    Na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym wrzucamy pokrojoną czerwoną cebulę, a po zeszkleniu dodajemy drobno pokrojonego kurczaka.
  • 5
    Po około 1 minucie smażenia dodajemy startą marchewkę i pokrojone grzyby mun, a następnie całość doprawiamy Sosem Sojowym MAGGI oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • 6
    Całość farszu dokładnie mieszamy, dodając w trakcie mieszania listki świeżej kolendry i odcedzony makaron ryżowy.
  • 7
    Papier ryżowy smarujemy dokładnie ciepłą wodą z dwóch stron a następnie na każdą sztukę namoczonego papieru ryżowego nakładamy wcześniej przygotowany farsz i ściśle zawijamy, identycznie jak gołąbki.
  • 8
    Zawinięte sajgonki smażymy na złoty kolor na Tłuszczu THOMY Combiflex.
  • 9
    Usmażone sajgonki odkładamy na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu.
  • 10
    Ciepłe i chrupiące sajgonki podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili.