Warzywa w tempurze
Warzywa w tempurze to połączenie chrupiących, delikatnych warzyw otulonych w lekkim i cienkim ciście tempura. Podawane z sosem dip, nadają temu daniu głębię smaku.
Składniki
- 200 g zielonej cukinii
- 200 g czerwonej papryki
- 200 g marchewki
- 100 g grzybkow shimeji
- 200 ml Sosu MAGGI Thai Sweet Chili
- 1 limonka (sok)
- 1 l Tłuszczu THOMY Combiflex
- 150 g mix’u sałat (rzymskiej, rukoli, liści botwinki)
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki ryżowej
- 300-400 ml wody
- 10 g sezamu prażonego jasnego
- 10 g prażonych pestek dyni
- 20 ml oliwy z oliwek
- kilka plasterków papryczki chilli żółtej i czerwonej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
-
1Warzywa myjemy, kroimy według uznania
-
2Następnie marynujemy je w Sosie MAGGI Thai Sweet Chili przez 1 godzinę.
-
3Tempura: Do miseczki wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną i ryżową. Dodajemy szczyptę soli oraz lodowatą wodę. Mieszamy.
-
4Warzywa odsączamy z Sosu MAGGI Thai Sweet Chili następnie zanurzamy w tempurze i smażymy na mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu.
-
5Przygotowane warzywa podajemy z Sosem MAGGI Thai Sweet Chili oraz mix’em sałat, okraszonym sokiem z limonki, oliwą, prażonym sezamem, pestkami dyni i papryczkami chilli.