Wegetariański Chow Mein

Przepis na wegetariański chow mein z delikatnym smakiem MAGGI Sosu Sojowego. Soczyste warzywa, idealne połączenie smaków.

Składniki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 40 g świeżego imbiru
  • 40 g czerwonej papryczki chilli
  • 1 duża szt. pokrojonej w cienkie paski marchewki
  • 1 szt. świeżej papryki żółtej
  • 1 szt. świeżej papryki zielonej
  • 50 g suszonych grzybów mun
  • 15 g brązowego cukru trzcinowego
  • 100 g kiełków fasoli mung
  • 100 g konserwowych, krojonych pędów bambusa
  • 1 duża szt. ogórka świeżego, nieobranego
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 80 ml MAGGI Sos Sojowy
  • 15 ml sosu sambal oelek
  • 10 ml octu ryżowego
  • 40 ml oleju sezamowego
Sposób przygotowania
  • 1
    Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2
    Ogórek kroimy w bardzo cienkie, długie paski i mieszamy z makaronem.
  • 3
    Grzyby mun zalewamy gorącą wodą. Po namoczeniu odcedzamy i w razie potrzeby kroimy w cienkie paski.
  • 4
    Obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę, a obrany imbir w bardzo cieniutkie "zapałki".
  • 5
    Papryczkę chilli bez pestek kroimy w cieniutkie krążki.
  • 6
    Paprykę świeżą zieloną i żółtą po wyfiletowaniu kroimy w bardzo cienkie paseczki.
  • 7
    Marchewkę z czosnkiem, imbirem i papryczką chilli przesmażamy na oleju ryżowym (kolejność smażenia: imbir, czosnek, marchewka, papryka świeża, chilli).
  • 8
    Pod koniec smażenia doprawiamy MAGGI Sosem Sojowym i cukrem.
  • 9
    Do warzyw dodajemy pędy bambusa i kiełki fasoli mung.
  • 10
    Całość mieszamy i doprawiamy sosem sambal oelek oraz odrobiną oleju sezamowego.
  • 11
    Na talerzu układamy makaron ze "wstążkami" z ogórka, a na wierzch nakładamy sałatkę warzywną (możemy dodać kolendrę, pokrojoną dymkę lub szczypiorek).