Ziemniaki „boulangere”
.
Składniki
- Ziemniaki 1000 g
- Cebula 350 g
- Bouquet garni 1 szt.
- Tłuszcz THOMY Combiflex 80 ml
- Wino białe typu chardonney 50 ml
- Jasny wywar drobiowy 20 ml
- Demi glace 20 ml
- Listki świeżego tymianku
- Sól i biały pieprz mielony
Sposób przygotowania
-
1Przygotowanie ziemniaków: Obraną cebulę kroimy w cienkie plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki o grubości około 0,5 mm i płuczemy w zimnej wodzie możliwie najdłużej tak, aby wypłukać jak najwięcej skrobi.
-
2Smażenie: Na teflonowej patelni rozgrzewamy tłuszcz THOMY Combiflex i smażymy partiami ziemniaki na złoty kolor i przekładamy do blaszki. Na patelni po smażeniu ziemniaków smażymy cebulę na lekko zloty kolor i pod koniec smażenia wlewamy wino i dusimy, aż do momentu odparowania połowy. Przekładamy do ziemniaków i delikatnie mieszamy, aby cebula i ziemniaki były wymieszane równomiernie .
-
3Pieczenie: Ziemniaki z cebulą posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy listki świeżego tymianku. Całość zalewamy wywarem drobiowym i demi glasem tak, aby sięgały do połowy wysokości ziemniaków. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C i pieczemy, aż ziemniaki z wierzchu się zrumienią . Jeżeli ziemniaki po zrumienieniu są jeszcze twarde, przykrywamy je folią aluminiową i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 135°C .
-
4Uwaga ! – ziemniaki nie dają się formować jednak są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju mięs oraz drobiu w sosach