Ziemniaki Fondantes
Przepis na francuski klasyk - ziemniaki fondantes.
Składniki
- Ziemniaki 800 g
- Tłuszcz THOMY Combiflex 20 ml
- Listki świeżego tymianku
- Consomé Bulion w paście WINIARY 10 g na 300 ml wody
- Sól i świeżo zmielony biały pieprz
Sposób przygotowania
-
1Obierz ziemniaki. Formuj w beczułki o siedmiu krawędziach i jednym boku bardziej płaskim niż pozostałe. Ziemniaki osusz papierowym ręcznikiem. Uformowane ziemniaki obsmaż na złoty kolor na patelni na tłuszczu THOMY Combiflex. Każdy ziemniak ułóż płaską stroną na blaszce (ziemniaków może być tylko jedna warstwa). Posyp solą i świeżo zmielonym białym pieprzem oraz listkami świeżego tymianku. Całość podlej wywarem drobiowym przygotowanym z Consomé Bulion w paście WINIARY (ilość wywaru musi być taka, aby sięgała nie więcej niż do połowy wysokości ułożonych ziemniaków). Przykryj folią aluminiową. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 1800 C.
-
2Uwaga: Pamiętaj o polewaniu ziemniaków wywarem drobiowym podczas pieczenia.