Trendy i porady

Filtry:
Katalog słodki

Katalog Deserowe Kreacje

Pobierz darmowy katalog z przepisami na wyjątkowe desery! 

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym cukiernikiem, nasz katalog dostarczy Ci inspiracji i pomysłów na tworzenie wyjątkowych smaków.

BULIONY I ZUPY

Podział rosołów

Odkryj różnorodność podziałów rosołów kulinarnych. Poznaj trendy i porady dotyczące różnych typów rosołów - od tradycyjnych bulionów po bogate wywary.

bulion

Podział wywarów

Odkryj różnorodność podziału wywarów kulinarnych. Poznaj trendy i praktyczne porady dotyczące różnych typów wywarów.

Man viewing tablet in cafe

Redagowanie karty win i alkoholi

KOMERCJALIZACJA PRODUKTÓW W RESTAURACJI, CZYLI TWORZENIE KART MENU.

sposoby rozdrabniania warzyw

Sposób rozdrabniania warzyw

Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw.

Makaron rzymski

Podział makaronów

Opis kształtów do makaronów z pszenicy

white bg

Czytaj etykiety – dokonuj świadomego wyboru!

Etykieta produktu jest źródłem najważniejszych informacji z punktu widzenia zdrowia i samopoczucia takich jak jego skład, wartość odżywcza, czy rekomendowana porcja. Niestety, mimo, że blisko 60% Polaków uznaje racjonalne odżywianie za istotne dla zdrowia tylko 21,7% sprawdza skład kupowanych produktów. Podczas zakupów głównym kryterium wyboru jest cena (43%). 

Poniżej znajdziesz wskazówki, na co zwrócić szczególną uwagę na opakowaniach produktów spożywczych tak, aby dokonać świadomego wyboru dla siebie i rodziny. 

white bg

Prawidłowe nawodnienie to podstawa!

Woda powinna być naszym nieodzownym towarzyszem każdego dnia. Niezależnie od wieku, aktywności fizycznej, pogody czy trybu życia, wodę powinniśmy spożywać codziennie. To ona jest najlepszym źródłem… wody dla naszego organizmu. W środowisku wodnym zachodzą w organizmie wszystkie reakcje chemiczne, które warunkują nasze normalne funkcjonowanie. Woda dodatkowo jest niezbędna do usuwania zbędnych składników przemiany materii, do pracy mięśni i stawów, transportu składników odżywczych i termoregulacji. Odpowiednia ilość płynów jest szalenie ważna dla małych dzieci, których organizmy szybko się odwadniają i dla osób starszych, które nie odczuwają już prawidłowo pragnienia.

Gluten

Gluten

Dieta bezglutenowa – nowy trend i wyzwanie dla restauratorów.

white bg

Trening - jak jeść?

Osoby aktywne fizyczne najczęściej zastanawia wiele pytań dotyczących odpowiedniego odżywiania. Poniżej zawarte zostały odpowiedzi na te, które pojawiają się najczęściej. 

posilki dla dzieci

O najnowszych wymaganiach dla sklepików i stołówek szkolnych

We wrześniu 2015 po raz pierwszy weszła w życie tzw. ustaw sklepikowa, czyli Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Ciemny wywar mięsny

Co to jest ciemny wywar mięsny?

Większość kucharzy oraz szefów kuchni uważa ciemny wywar z palonych kości za demi glace. Nic bardziej mylnego, gdyż prawidłowo przygotowany ciemny wywar z palonych kości jest dopiero bazą do przygotowania demi glace (czyt. demi glas).