Trendy i porady

Filtry:
Katalog słodki

Katalog Deserowe Kreacje

Pobierz darmowy katalog z przepisami na wyjątkowe desery! 

Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym kucharzem czy doświadczonym cukiernikiem, nasz katalog dostarczy Ci inspiracji i pomysłów na tworzenie wyjątkowych smaków.

Man viewing tablet in cafe

Redagowanie karty win i alkoholi

KOMERCJALIZACJA PRODUKTÓW W RESTAURACJI, CZYLI TWORZENIE KART MENU.

sposoby rozdrabniania warzyw

Sposób rozdrabniania warzyw

Najczęściej spotykane sposoby rozdrabniania warzyw.

Makaron rzymski

Podział makaronów

Opis kształtów do makaronów z pszenicy

BULIONY I ZUPY

Podział rosołów

Odkryj różnorodność podziałów rosołów kulinarnych. Poznaj trendy i porady dotyczące różnych typów rosołów - od tradycyjnych bulionów po bogate wywary.

bulion

Podział wywarów

Odkryj różnorodność podziału wywarów kulinarnych. Poznaj trendy i praktyczne porady dotyczące różnych typów wywarów.

posilki dla dzieci

O najnowszych wymaganiach dla sklepików i stołówek szkolnych

We wrześniu 2015 po raz pierwszy weszła w życie tzw. ustaw sklepikowa, czyli Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Ciemny wywar mięsny

Co to jest ciemny wywar mięsny?

Większość kucharzy oraz szefów kuchni uważa ciemny wywar z palonych kości za demi glace. Nic bardziej mylnego, gdyż prawidłowo przygotowany ciemny wywar z palonych kości jest dopiero bazą do przygotowania demi glace (czyt. demi glas).

Mąki, ziarna

Pełne ziarno - pełnia korzyści

Do produktów zbożowych zaliczamy wszystkie produkty powstające z pszenicy, owsa, jęczmienia, żyta, ryżu i innych mniej znanych zbóż, czyli doskonale znane nam kasze, pieczywo, makarony. Produkt zbożowy jednak produktowi zbożowemu nierówny, wszystko zależy od jego sposobu wytwarzania.

white bg

Alergie

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie tematem alergii pokarmowych, a ich obecność stwierdza się już u 2-4% dorosłych i około 6-8% dzieci. Alergik w domu to zmienione menu całej rodziny, dlatego konsumenci coraz częściej poszukują informacji o alergenach, również na etykietach produktów czy w restauracyjnym menu.

Jak tworzyć kartę menu

Jak tworzyć kartę menu

W celu ułożenia karty menu tak aby była profesjonalna, kreatywna, promująca i czytelna dla klienta, osoba ją układająca powinna znać podstawowe zagadnienia z dziedzin: marketingu, zarządzania, organizacji pracy, znajomości produktów, estetyki i wyglądu.

Healthy food

Poznaj Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej

W styczniu 2016 roku Instytut Żywności i Żywienia zaktualizował dotychczasową piramidę Zdrowego Żywienia. Opublikowana piramida zyskała nową nazwę – to już nie tylko Piramida Zdrowego Żywienia, ale Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.