Zupa Krem z Brokułu z Grzankami z Sosu Czosnkowego
Wzbogać swoje menu i wypróbuj przepis na zupę krem z brokułu z grzankami z sosu czosnkowego.
Składniki
- Brokuły świeże (można zastąpić mrożonymi) 2 sztuki
- Consomme bulion w paście Winiary 30 g/500 ml wody
- Śmietanka 30% 250 ml
- Bagietka ½ sztuki
- Sos czosnkowy Winiary 200 g
- Pasta Harissa 1 płaska łyżka (ok. 20 g)
- Kurkuma w proszku 1 plaska łyżeczka
- Pieczona papryka bez skórki pokrojona w drobną kostkę ½ sztuki
- Szafran pręciki 1 opakowanie (1-2 g)
- Kurkuma świeża 2 sztuki
- Kolendra świeża ¼ pęczka
Sposób przygotowania
-
1Połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z połową szafranu oraz mieloną kurkumą i bardzo drobno pokrojoną świeżą kurkumą pozostawiając trochę świeżej kurkumy do dekoracji.
-
2Drugą połowę Sosu czosnkowego Winiary wymieszać z pastą Harisa i pokrojoną drobno pieczoną paprykę.
-
3Z każdej brokuły odciąć różyczka z głąba wydrążyć małe kuleczki lub pokroić w kostkę o bokach 0,5-0,6 centymetra.
-
4Z 2-3 różyczek ściąć sam kwiat tak, aby uzyskać drobniutkie granulki do posypania po zupie.
-
5Consomme bulion w paście Winiary rozprowadzić we wrzącej wodzie dodać sparzone różyczki brokuł i śmietankę.
-
6Po zagotowaniu całość miksować do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
-
7Bagietkę pokroić w cienkie kromki lub prostokątne grzanki i zapiec z dwóch stron na lekko złoty kolor.
-
8Gorącą zupę przelać na głęboki talerz, dodać kuleczki z głąba brokuł a całość posypać kolendrą i świeżą kurkumą
-
9Na połowę grzanek nałożyć sos czosnkowy z pastą Harisa a na drugą połowę sos czosnkowy z kurkumą.
-
10Grzanki podawać, jako dodatek do różnego rodzaju zup kremów.