Pikantne krewetki
Pikantne krewetki doskonale komponują się z ugotowanym ryżem, makaronem lub sałatą. To przepis na urozmaicenie menu, zarówno dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Składniki
- orzeszków ziemnych 100g
- oleju arachidowego 50ml
- imbiru 50g
- ząbki czosnku 3
- cebuli dymki 80g
- sałaty rzymskie mini 2
- krewetek obranych surowych (ogonów) 400g
- Sosu MAGGI Thai Sweet Chili 80ml
- papryczka chilli 1
- oleju sezamowego 20ml
- pęczek szczypiorku 1
- pieprz czarny świeżo zmielony i sól
Sposób przygotowania
-
1Na rozgrzaną patelnię lub wok wlewamy olej arachidowy, po czym dodajemy pokrojoną w poł-plasterki dymkę oraz pokrojony w bardzo drobną kostkę imbir i czosnek.
-
2Całość smażymy minimum poł minuty pamiętając, aby co pewien czas zamieszać.
-
3Następnie dodajemy umyte i osuszone krewetki i smażymy nie dłużej niż jedną minutę.
-
4Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w kostkę (bez pestek) strączek papryczki chilli.
-
5Po wymieszaniu i 15-20 sekundach smażenia zdejmujemy z ognia, dolewamy Sosu MAGGI Thai Sweet Chili, doprawiamy ewentualnie solą i czarnym pieprzem.
-
6Krewetki układamy na połówce sałaty rzymskiej przesmażonej na oleju sezamowym i polewamy wytworzonym podczas smażenia sosem.
-
7Całość posypujemy szczypiorkiem i uprażonymi na patelni orzechami arachidowymi (ziemnymi).