Zapiekanka z mortadelą

  • Liczba porcji
    10

Zapiekanka z mortadelą - smakowita i sycąca propozycja z wykorzystaniem wyjątkowej mortadeli oraz aromatycznych dodatków.

Składniki
  • Bagietka pszenna krótka 10 szt.
  • CHEF Przyprawa w paście z fermentowanym pieprzem 100 g
  • Sałata 10 listków
  • Mortadela 20 cienkich plasterków
  • Oliwki zielone i czarne bez pestek 500 g
  • Cebula czerwona 500 g
  • Bazylia świeża 1 pęczek
  • Oliwa z oliwek extra virgin 200 ml
  • Ser parmezan lub typu parmezan stary na „grubym oczku” 300 g
  • WINIARY Ketchup 300 g
Sposób przygotowania
  • 1
    Bagietkę przekroić wzdłuż na pół, obie połówki zapiec od wewnątrz pod salamandrą lub na grillu po czym dolną część posmarować CHEF Przyprawą w paście z fermentowanym pieprzem, a górną skropić oliwą z oliwek dobrej jakości.
  • 2
    Na dolną część ułożyć dwa plastry mortadeli, pokrojone oliwki, pokrojoną w piórka cebulę oraz listki świeżej bazylii.
  • 3
    Wskazówka: Zamiast układać oddzielnie warzywa i zioła można zrobić formę sałatki czyli pokroić drobno oliwki oraz cebulę i bazylię, a następnie wymieszać i skropić delikatnie oliwą z oliwek.
  • 4
    Oliwki, cebulę i bazylię posypać startym parmezanem, zapiec, a następnie położyć liść sałaty i przykryć wierzchnią częścią bagietki.
  • 5
    Kanapkę podawać podobnie jak hot doga, aby można było zawartość zapiekanki udekorować WINIARY Ketchupem.